Beoordeling verzoeken tot aanpassingen in KringloopWijzer
ZuivelNL onderkent het belang van het kunnen aanpassen van de rekenregels in de KringloopWijzer (KLW) die uiteindelijk kunnen resulteren in een aanpassing van een generieke emissiefactor naar een product-specifieke* factor. Nieuwe producten, met een positief besluit tot implementatie, worden ingebouwd in de KringloopWijzer.
Beoordeling nieuwe producten
Bij beoordeling van de klimaat- en milieuemissies van nieuwe producten wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van al bestaande instituties en protocollen:
- Algemene adviezen en de beoordeling van nieuwe (grondstoffen voor) meststoffen door de Commissie Deskundigen Meststoffenwet (CDM).
- De emissieberekeningen door de CDM werkgroep Nationaal Emissiemodel voor Ammoniak (NEMA).
- Nieuwe ammoniakemissiefactoren van huisvestingssystemen opgenomen in bijlage 1 van de Regeling Ammoniak en Veehouderij (Rav).
* In de KringloopWijzer is niet de productnaam uniek maar de werkzame stof of het werkingsmechanisme dat invloed heeft op de emissies of uitspoeling.
Beoordelingscriteria
Bij het opnemen en inbouwen in de KringloopWijzer hanteren wij de volgende beoordelingscriteria:
- Effectiviteit (in welke mate leidt dit product tot minder milieuemissies op bedrijfsniveau).
- Het product heeft geen negatief effect op andere factoren zoals diergezondheid en dierenwelzijn, voedselveiligheid en melkkwaliteit.
- Het huidige (en mogelijk toekomstig) gebruik in de melkveehouderijsector.
- Kosten van aanpassing van de programmatuur.
- De mate waarin de invoergegevens uitgebreid moeten worden (gebruikersgemak) en geborgd kunnen worden.
U vindt het formulier voor het indienen van uw aanvraag onderaan deze pagina.
Afbakening
Bij een besluit tot inbouw in de KringloopWijzer is de borging van de werking van belang. ZuivelNL gaat ervan uit dat het nieuwe product wordt toegepast conform de gebruiksvoorschriften. ZuivelNL draagt geen verantwoordelijkheid voor de borging van deze toepassing.
Richtlijnen betreffende gevraagde informatie
Deze richtlijnen geven niet aan welke informatie vereist is, maar geven (toekomstige) aanvragers een indicatie voor de onderbouwing van een aanvraag. Hoewel een deel van de richtlijnen specifiek betrekking heeft op een veevoeradditief zijn ze ook relevant voor andere producten. 1. Werkingsmechanisme product 2. Wijze van toediening 3. Effect van toevoeging van het product aan het voer op de emissiereductie
4. Melkkwaliteit Hierbij gaat het enerzijds om de reguliere onderzoek parameters van boerderijmelk betreffende samenstelling (zoals vet-, eiwit- en lactosegehalte) en kwaliteit (zoals cel- en kiemgetal, sporen, vriespunt, ureum en vrije vetzuren). Anderzijds gaat het om mogelijke aanvullende analyses, zoals melkvetsamenstelling (individuele vetzuren) en residuen/metabolieten van het additief. Bij het (deels) ontbreken van deze informatie, wordt een 'expert opinion' op prijs gesteld. 5. Effect op overige klimaat- en milieuemissies |
Aanvraagformulier
* Verplicht veld