Ammoniakreductie door sproeien met geëlektrolyseerd zout water

Het onderzoek is voor veel melkveehouders van belang, omdat rond 80% van de bedrijven nog stallen hebben met een traditionele roostervloer en ook deze bedrijven de ammoniakemissie de komende jaren zullen moeten beperken. De juiste toepassing van sproeien met geëlektrolyseerd zout water (EOW - Electrolyzed Oxidizing Water) in combinatie met sproeien met water en schuiven kan de ammoniakemissie vanaf roostervloeren naar verwachting sterk beperken. Ook voor bedrijven met innovatieve (dichte) vloeren kan EOW van toegevoegde waarde zijn om de ammoniakemissie (verder) te reduceren.

Toepassing van geëlektrolyseerd zout water (EOW - Electrolyzed Oxidizing Water) in een concept van roostervloeren of dichte vloeren in combinatie met fecesverwijdering en sproeien kan een sterke ammoniakreductie geven. Op deze manier kan EOW-toepassing bijdragen aan een duurzame melkveehouderij.

Doel van het project

Het doel van dit onderzoek is om te bepalen hoe EOW in de praktijk op een optimale wijze moet worden toegepast. Hierbij is het van belang om te bepalen met welke frequentie en dosering EOW moet worden gesproeid en hoe dit optimaal gecombineerd kan worden met schuiven en sproeien met water. Aangezien het merendeel van de melkveestallen nog traditionele roostervloerstallen zijn, zal het onderzoek zich hier vooral op richten, maar bij voorkeur sluiten we ook aan bij onderzoek in een stal met dichte vloer.

De doelstelling van dit onderzoek is: Bepalen wat de optimale combinatie is van sproeien met EOW, dosering, sproeien met water en schuiffrequentie in bestaande (roostervloer) stallen.

Wat levert het op?

Door de resultaten van het project wordt een oplossing geboden voor het reduceren van de ammoniakemissie in bestaande (roostervloer) stallen. Volgens het Besluit Activiteiten Leefomgeving (voorheen Regeling ammoniak en veehouderij - Rav) is de ammoniakemissiefactor voor spoelen van de roostervloer met water (HA1.4; emissiefactor 10,2 kg NH3 per dierplaats per jaar). Bij toepassing van EOW kan met evenveel of minder water een veel sterkere ammoniakreductie worden bewerkstelligd.

Onderzoeksstructuur

Het onderzoek bestaat uit 2 complementaire delen:

  • Gesubsidieerd onderzoek: Dit deel wordt gefinancierd door ZuivelNL en richt zich specifiek op de optimale toepassing van EOW in bestaande stallen.
  • Wetenschappelijk onderzoek: Dit betreft een promotieonderzoek dat de fundamentele werking van EOW en de technische aspecten diepgaand bestudeert.

Het resultaat van dit gecombineerde project is een wetenschappelijke onderbouwing van het effect van EOW en een onderbouwing van de optimale toepassing van EOW in praktijkstallen met roostervloeren en dichte vloeren om een sterke reductie van de ammoniakemissie te bewerkstelligen.

Het project sluit aan bij lopende projecten waarin EOW wordt toegepast. De aanvraag van gelden van ZuivelNL zijn onvoldoende om op stalniveau emissies te bepalen volgens officiële meetprotocollen voor het vaststellen van emissiefactoren. Deze metingen op stalniveau worden wel gedaan vanuit de projecten waar het project in dit voorstel op aansluit.

De verwachting is dat het effect op de mestkwaliteit en de -samenstelling gering zal zijn, omdat de EOW haar werking op de vloer heeft en niet in de mest. Op de vloer is slechts een geringe hoeveelheid EOW per m² per dag nodig (ca. 0,2 L/m²). Ten opzichte van de verwachte mestproductie van ca. 20 L/m² per dag is dat maar 1%. De mestsamenstelling zal echter regelmatig worden bepaald waarbij analyses zullen worden gedaan van het natrium- en chloorgehalte. Van daaruit zal op basis van een beknopte literatuurstudie worden onderzocht of de gewijzigde mestsamenstelling een effect zou kunnen hebben op de bodemkwaliteit.

Projecttitel

Ammoniakreductie door sproeien met geëlektrolyseerd zout water

Opdrachtgevers

ZuivelNL

Uitvoerders

Wageningen University & Research

Status

Looptijd

2024 - 2027

Budget

€ 108.813 (ex. btw)

Bijdrage ZuivelNL

€ 108.813 (ex. btw)

Vraaggestuurd onderzoek

Om beter aan te sluiten bij de behoefte van melkveehouders, heeft ZuivelNL ideeën bij hen opgehaald. Op basis van een aantal ideeën worden onderzoeksprojecten uitgevoerd.