Diergezondheid & Dierenwelzijn

De impact van de koe op de gezondheid en het welzijn van haar kalf

Een goede opfok waarin kalveren gezond opgroeien draagt bij aan dierenwelzijn, levensduur, bedrijfsresultaten, arbeidsvreugde en maatschappelijke waardering. De Nederlandse zuivelsector heeft de sterke ambitie om de zorg voor kalveren continu te verbeteren en kalversterfte te voorkomen. Hoewel er al veel onderzoek bestaat naar factoren die bijdragen aan een goede opfok, ontbreekt nog praktijkkennis over de invloed van de koe tijdens dracht en afkalven op de gezondheid en het welzijn van het kalf.

In dit project werkt een breed consortium samen aan de ontwikkeling en verspreiding van praktijkkennis over hoe de koe tijdens dracht en afkalven invloed heeft op de gezondheid en het welzijn van het kalf. Dit consortium bestaat uit melkveehouders, een kalverhouder, voerleveranciers, dierenartsen, stalinrichters, adviseurs, onderwijsinstellingen en (inter)nationale kennisinstellingen.

In praktijkonderzoek worden koe- en kalfkenmerken onderzocht op hun relatie met kalvergezondheid en -welzijn, waarbij ook de praktische bruikbaarheid wordt getoetst.

Doel van het project

Dit project wil inzicht krijgen in de relaties tussen koe-kenmerken (vanaf bevruchting tot afkalven) en de gezondheid en het welzijn van het kalf rond de geboorte en tijdens verschillende leeftijdsfases in de opfokperiode. Belangrijk hierbij is dat de onderzoeksuitkomsten worden vertaald naar praktisch handelingsperspectief voor veehouders.

In het praktijkonderzoek worden bruikbare koe- en kalfkenmerken onderzocht op hun relatie met kalvergezondheid en -welzijn. Deze indicatoren worden afgeleid uit analyses van koe- en kalfdata, klinische waarnemingen, bloed- en biestonderzoek.

Wat levert het project op?

Aan de hand van de uitkomsten wordt bepaald welke koe- en kalfkenmerken praktische handvatten bieden voor het handelen voor veehouders om de zorg voor het jonge dier te optimaliseren. Dierenartsen en jongveespecialisten kunnen op dit gebied een begeleidende en/of adviserende rol spelen.

Naast publicatie in wetenschappelijke tijdschriften wordt de praktijkkennis en het handelingsperspectief vooral verspreid onder huidige en toekomstige veehouders, dierenartsen en jongveespecialisten via:

  • Nederlandstalige vakbladen.
  • Workshops en webinars.
  • Een symposium.
  • Lesmateriaal voor het onderwijs.
  • Het uitgebreide netwerk van het consortium dat rechtstreeks contact heeft met eindgebruikers.
Lees meer over het project 'De impact van de koe op de gezondheid en het welzijn van haar kalf'

Projecttitel

De impact van de koe op de gezondheid en het welzijn van haar kalf

Opdrachtgevers

ZuivelNL

Uitvoerder

Onderzoekers en studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden in samenwerking met onderzoekers van Wageningen Universiteit.

Overige betrokkenen

Het project wordt begeleid door een consortium bestaande uit:
Melkveehouders
CowHouse International BV
Klaremelk BV
Dierenartsenpraktijk Dier & Arts Leeuwarden
ForFarmers
Trouw Nutrition
Aeres Hogeschool Dronten
HAS Green Academy
Wageningen Universiteit & Research
ZuivelNL

Status

Lopend

Looptijd

2023 - 2025

Budget

€ 226.819 (ex. btw)

Bijdrage ZuivelNL

€ 60.000 (incl. btw)

Subsidie

Via Regieorgaan SIA.
Bevordert de kwaliteit en de impact van het praktijkgericht onderzoek van hogescholen. Dit doen ze door onderzoek te financieren en de samenwerking tussen hogescholen, het bedrijfsleven en publieke instellingen te stimuleren.