30 juni 2020

Marktinformatie

Wereld Zuivelhandel Actueel

Wereldzuivelhandel Actueel gepubliceerd

De wereldzuivelhandel nam, met uitzondering van kaas, in het eerste kwartaal van 2020 af. De coronacrisis heeft een duidelijke impact gehad op de mondiale handelsstromen. In het laatste kwartaal van 2019 was bij alle productgroepen nog sprake geweest van groei.

Wereldzuivelhandel kaas +4%

Bij kaas werd in de eerste drie maanden van 2020 een toename van bijna 4% gerealiseerd. De wereldhandel van boter en -olie daalde met 5%. In het vierde kwartaal van 2019 was bij dit product nog sprake geweest van een significante toename. De afname bij niet-mager melkpoeder (-8%) en mager melkpoeder (-10%) was in de eerste drie maanden van dit jaar nog sterker.

EU

De EU-export liet in het eerste kwartaal van 2020 een toename zien bij kaas, boter en -olie en niet-mager melkpoeder. Bij kaas en boter en -olie was sprake van een significante stijging. Hiermee werd de trend voortgezet van vorig jaar. Bij niet-mager melkpoeder was er ook in het vierde kwartaal van vorig jaar al groei, zodat verder herstel plaatsvond. Mager melkpoeder nam, net als in het laatste kwartaal van vorig jaar, beduidend af.

Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland realiseerde in het eerste kwartaal een afname bij alle productgroepen. In het vierde kwartaal was nog sprake geweest van groei bij kaas, boter en -olie en niet-mager melkpoeder. Alleen bij kaas viel de teruggang in het eerste kwartaal nog mee, bij de andere productgroepen daalde het volume sterk.

Australië

Australië liet in de eerste drie maanden van 2020 bij alle productgroepen een daling zien en vervolgde daarmee de dalende trend. De VS lieten een gemengd beeld zien. Enerzijds daalde de uitvoer van kaas en boter en -olie, anderzijds nam de export van niet-mager melkpoeder en mager melkpoeder toe. Bij mager melkpoeder was ook in het laatste kwartaal van 2019 sprake van een significante stijging.

Meer nieuwsberichten

ZuivelNL

Vacature

25 maart 2024

ZuivelNL vacature: Adviseur Export & Markttoegang

Wil je graag verschillende bedrijven in de zuivelsector ondersteuning bieden? Loop jij warm voor het...

Lees het volledige bericht

Milieu & Klimaat

20 maart 2024

Beslissende periode voor Nederlandse melkveehouders en zuivelindustrie

De Nederlandse zuivelsector staat voor een beslissende periode. In de komende weken moet duidelijk worden...

Lees het volledige bericht

ZuivelNL

02 april 2024

Nieuwsbrief ZuivelNL maart 2024

U leest in deze nieuwsbrief over de vacature team export, fotowedstrijd, webinar terugkijken, gratis handleiding...

Lees het volledige bericht