30 september 2024

Marktinformatie

Wereldzuivelhandel Actueel

Wereldzuivelhandel Actueel januari-juni 2024

De wereldzuivelhandel liet, met uitzondering van kaas, in het tweede kwartaal een sterke terugval zien. Bij kaas zette de sterke groei door (+6%). De daling van de mondiale handel van zowel boter en boterolie als mager melkpoeder versnelde in vergelijking met het eerste kwartaal, de krimp bedroeg respectievelijk -14% en -9%. Ook niet-mager melkpoeder liet een significante afname zien (-16%). In het eerste kwartaal werd nog een aanzienlijke stijging gerealiseerd.

EU export overwegend negatief

De EU export ontwikkelde zich overwegend negatief in het tweede kwartaal. Alleen bij kaas was sprake van een gelijkblijvend niveau. Dit was ook het geval in het eerste kwartaal. De EU exporteerde fors minder boter en boterolie, mager melkpoeder en niet-mager melkpoeder. Bij laatstgenoemde product kwam hiermee een einde aan een langere periode van groei. De andere twee producten lieten al langer een daling zien.

Daling Nieuw-Zeeland bij alle producten

Nieuw-Zeeland zag in het tweede kwartaal bij alle producten een daling van de uitvoer. Bij zowel boter en boterolie, mager melkpoeder als niet-mager melkpoeder werd in het eerste kwartaal nog een toename gerealiseerd. De Nieuw-Zeelandse kaasexport daalde in beide kwartalen van 2024.

Wisselend beeld VS export

De Verenigde Staten zagen de uitvoer van mager melkpoeder sterk verder afnemen. Kaas toonde net als in het eerste kwartaal een forse groei. De Amerikaanse export van boter en boterolie herstelde in het tweede kwartaal, na de significante afname in de eerste drie maanden van het jaar.

Sterk herstel Australië zet door

Het herstel van de Australische export zette sterk door. Alle producten lieten in het tweede kwartaal een aanzienlijke groei zien.

Meer nieuwsberichten

Marktbericht Zuivel

Marktinformatie

30 september 2024

Marktbericht Zuivel september 2024

De Nederlandse melkaanvoer daalde in augustus met 4%. Sinds juni is een versnelling te zien...

Lees het volledige bericht

Diergezondheid & Dierenwelzijn

23 september 2024

Onderzoeken KoeData en KalfOK afgerond

In 2022/2023 vond op meer dan 200 melkveebedrijven toetsing plaats van KoeData en KalfOK. KoeData...

Lees het volledige bericht

10 september 2024

Wakker Dier gebruikt schoolmelkprogramma voor eigen publiciteit

De actiegroep Wakker Dier voert al jaren een eenzijdige campagne tegen de zuivelsector, met weinig...

Lees het volledige bericht