07 april 2021

Marktinformatie

Wereldzuivelhandel Actueel

Wereldzuivelhandel Actueel jan-dec 2020

Ook in het vierde kwartaal toonde de wereldzuivelhandel een wisselend beeld. Enerzijds ontwikkelde de handel in kaas (+4%) en niet-mager melkpoeder (+4%) zich positief. Anderzijds bleef het volume van boter en -olie verder achter (-9%) en belandde ook mager melkpoeder in het rood (-6%). Deze cijfers weerspiegelen zich uiteindelijk ook in het jaarbeeld voor 2020.

EU

De EU-export (inclusief het VK) liet in het vierde kwartaal van 2020, net als in de eerste driekwart jaar, opnieuw een verdere groei zien bij kaas. De handel in niet-mager melkpoeder groeide niet meer, maar bleef nagenoeg constant. De EU-export van boter en -olie daarentegen bleef in het vierde kwartaal meer dan een derde achter. Ook mager melkpoeder nam opnieuw beduidend af.

Nieuw-Zeeland

Voor Nieuw-Zeeland stond het vierde kwartaal vooral in het teken van enig herstel, met uitzondering van de export van boter en -olie. Vooral de kaasexport ontwikkelde zich sterk. Door de positieve ontwikkeling bij niet-mager melkpoeder bleef de export daarvan over geheel 2020 uiteindelijk stabiel, terwijl voor de andere productgroepen de exportontwikkeling in 2020 per saldo negatief uitkwam.

Australië

Bij Australië bleven in het vierde kwartaal zowel mager melkpoeder als kaas achter. De export van mager melkpoeder behield voor het complete jaar uiteindelijk nog een mager plusje. Boter en -olie en niet-mager melkpoeder herstelden juist sterk maar bleven, net als kaas, over geheel 2020 bezien per saldo achter bij 2019.

VS

De VS lieten in het laatste kwartaal bij kaas en beide melkpoeders een negatieve ontwikkeling zien. Alleen de export van boter en -olie groeide sterk. Deze productgroep toonde ook over geheel 2020 een plus, evenals mager melkpoeder. Kaas was stabiel.

Meer nieuwsberichten

ZuivelNL

Vacature

25 maart 2024

ZuivelNL vacature: Adviseur Export & Markttoegang

Wil je graag verschillende bedrijven in de zuivelsector ondersteuning bieden? Loop jij warm voor het...

Lees het volledige bericht

Milieu & Klimaat

20 maart 2024

Beslissende periode voor Nederlandse melkveehouders en zuivelindustrie

De Nederlandse zuivelsector staat voor een beslissende periode. In de komende weken moet duidelijk worden...

Lees het volledige bericht

ZuivelNL

02 april 2024

Nieuwsbrief ZuivelNL maart 2024

U leest in deze nieuwsbrief over de vacature team export, fotowedstrijd, webinar terugkijken, gratis handleiding...

Lees het volledige bericht