Afwijkend gewicht van melkvee in KLW

Het gewicht van melkvee varieert in de praktijk. De KringloopWijzer rekent gewoonlijk met één gemiddeld gewicht. Een analyse laat zien dat 10% hoger gewicht gemiddeld leidt tot ruim 2% hogere excretie en ammoniakemissie. Het effect op broeikasgasemissie is klein.
Wageningen University & Research CRV verkennen gezamenlijk mogelijkheden om betrouwbaar, zonder extra invoergegevens, het bedrijfsspecifiek lichaamsgewicht van de veestapel op het bedrijf in beeld te krijgen.
Het gewicht van melkvee zal in de praktijk verschillen van bedrijf tot bedrijf. Maar de KringloopWijzer rekent bij alle rassen, behalve bij Jersey, met een gewicht van 650 kg voor volwassen dieren. Jongere dieren hebben vanzelfsprekend een lager gewicht. Vanuit de praktijk geven veehouders wel signalen dat hun veestapel lichter is, zodat er minder excretie of ammoniakemissie is. Of juist dat hun veestapel zwaarder is dan de rekenstandaard, zodat er minder broeikasgasemissie toegeschreven wordt aan de melkproductie en meer aan de vleesproductie. Maar vervolgens is het ook wel weer lastig om nauwkeurig het bedrijfsspecifiek gewicht van je veestapel vast te stellen en dit ook te bewijzen.
In dit artikel beschrijven we de daadwerkelijke effecten van een zwaardere veestapel dan gemiddeld voor een aantal duurzaamheidsindicatoren. Als toevoeging wordt er een verkenning uitgevoerd om, betrouwbaar en controleerbaar, het bedrijfsspecifieke gewicht van de veestapel vast te kunnen stellen. Hiervoor is gebruik gemaakt van de data van Koeien & Kansen-bedrijven.
Meer nieuwsberichten
07 april 2025
Agrarisch Natuurlijk: zelf aan de slag met natuur- en landschapsbeheer
Melkveehouders die met natuur- en landschapsbeheer hun bedrijf willen versterken, kunnen deelnemen aan het project...
Lees het volledige berichtZuivelNL
04 april 2025
Nieuwsbrief ZuivelNL maart 2025
U leest in deze nieuwsbrief over Erfbetreders gezocht, themadag Kalveren, het vertrouwensloket bestaat 25 jaar...
Lees het volledige berichtVeiligheid op het erf
03 april 2025
BoerVeilig 2024: thema veiligheid slaat aan bij onderwijs
BoerVeilig is het initiatief waarin NAJK, LTO, DDB, NMV, NZO, Stigas en ZuivelNL sinds 201...
Lees het volledige bericht