Sectorrapportage 2018 DZK
De Nederlandse zuivelketen heeft in 2018 op bijna alle duurzaamheidsthema’s vooruitgang geboekt. Acht van de negen indicatoren waarop de sector haar duur-zaamheidsprestaties laat meten, kleuren groen blijkt uit de eind januari verschenen Sectorrapportage Duurzame Zuivelketen van Wageningen Economic Research.
Jaarlijks beoordeelt Wageningen Economic Research de verduurzaming van de zuivel-keten op verzoek van de Duurzame Zuivelketen. Dat is het samenwerkingsverband waarin melkveehouders en zuivelondernemingen streven naar een toekomstbestendige en verantwoorde zuivelsector.
Flinke inspanningen
Wageningen Economic Research constateert dat melkveehouders en zuivel-ondernemingen in 2018 flinke inspanningen hebben geleverd om de gestelde doelen te behalen. Pogingen om de levensduur van melkkoeien te verlengen, bleken niet succesvol. Op de andere indicatoren boekte de sector voortuitgang ten opzichte van 2017 of bleef het resultaat op het gewenste niveau.
Inmiddels heeft de Duurzame Zuivelketen vijf doelen gerealiseerd. Nadat eerder al doelen voor verantwoord antibioticagebruik, energie-efficiëntie en verantwoorde soja waren behaald, kon in 2018 een vinkje worden gezet achter de doelen voor weidegang en fosfaatexcretie van de melkveestapel. Dat is nog niet het geval bij de broeikasgasemissies en de uitstoot van ammoniak.
Wel constateert Wageningen Economic Research dat de zuivelketen ook op die thema’s in 2018 vooruitgang heeft geboekt. Voor dierenwelzijn en biodiversiteit is een monitoringssystematiek ontwikkeld. Hiermee kan de zuivelsector in de toekomst de voortgang monitoren en concrete doelen stellen.
Gevolgen fosfaatrechtenstelsel
De resultaten van de melkveehouderij werden in 2018 in belangrijke mate beïnvloed door de introductie van fosfaatrechten. Daardoor daalde het aantal melkkoeien en jongvee. Dat was gunstig voor het resultaat op de doelen broeikasgassen, fosfaat en ammoniak, maar ongunstig voor de levensduur.
Meer nieuwsberichten
Diergezondheid & Dierenwelzijn
11 januari 2025
MKZ-besmetting in Duitsland: Actuele informatie en dringend advies
Op 10 januari is in de Duitse deelstaat een besmetting met mond-en-klauwzeer (MKZ) bevestigd. Dit...
Lees het volledige berichtEducatie jongeren
02 december 2024
Educatieve banners voor op uw boerderij
Als u jonge bezoekers op uw boerderij ontvangt, biedt u hen een unieke kans om...
Lees het volledige berichtOnderzoek & Innovatie
14 januari 2025
Uitnodiging: Themamiddag Commissies Bemesting
Meld u nu aan: Themamiddag van gezamenlijke Commissies Bemesting op 6 februari 2025 van 12.00 tot 17.30 uur....
Lees het volledige bericht