27 februari 2021

Onderwijsprogramma

Programma educatie jongeren

Educatie aan jongeren over voedsel en de oorsprong daarvan vormt de basis voor meer aandacht voor duurzame productie en consumptie van voedsel. De zuivelsector geeft invulling aan deze visie door leerlingen met lesmateriaal en excursies te informeren over de gehele zuivelketen onder de noemer Natuurlijk Zuivel!

Bestellen gratis lesmateriaal via vernieuwde website Zuivelonline.nl

De website www.zuivelonline.nl is onlangs helemaal vernieuwd! Zuivelonline.nl is voor iedereen - van jong tot oud - die iets over zuivel wil weten. De website staat boordevol informatie, leuke en interessante filmpjes, blogs, handige posters en brochures en bevat veel lesmateriaal. Leerkrachten kunnen dit gratis lesmateriaal voor alle leeftijdsgroepen in het basisonderwijs en onderbouw VMBO downloaden en bestellen. Voor leerlingen zelf staan er spreekbeurtpakketten klaar met tips en tricks om een spreekbeurt over zuivel te geven.

ZuivelNL blijft betrokken bij het Voedseleducatie Platform 2021-2024

ZuivelNL blijft ook vanaf 2021 weer partner van het Voedseleducatie Platform waarin de overheid, het bedrijfsleven, de wetenschap (WUR), het onderwijs en maatschappelijke organisaties in een Publiek Private Samenwerking samenwerken aan objectieve educatie over voedsel en voeding bij kinderen.

Het Voedseleducatie Platform (VEP) is een uitvoeringsprogramma binnen Publiek-Private Samenwerking Landbouw, Water, Voedsel. De missie van het VEP is om alle kinderen voedselvaardig te maken. Twee lesprogramma’s waaraan het Voedseleducatie Platform werkt zijn Smaaklessen en Smaakmissies. Deze lesprogramma’s worden aangeboden in het lesportaal Chef! Beide programma’s zijn gericht op kinderen van groep 1 t/m groep 8 en zijn gericht om op een speelse manier meer te leren over eten. Voor groep 3-4 en 5-6 is onder andere de Smaakmissie Zuivel beschikbaar.

Excursies melkveebedrijven

Door leerlingen van basisscholen excursies aan te bieden naar melkveebedrijven wordt hen uitgelegd hoe de koe melk produceert en hoe melk daarna wordt verwerkt tot natuurlijke en lekkere zuivelproducten die zij kennen uit de winkel. ZuivelNL financiert in samenwerking met 17 regionale samenwerkingsverbanden van educatieboeren deze boerderijlessen. De melkveehouders die aan dit programma meedoen staan vermeld op de website Boerderijeducatie Nederland. Door corona ligt nu helaas dit programma tijdelijk stil.

Meer nieuwsberichten

Onderzoek & Innovatie

19 januari 2022

Koeien & Kansen zoekt enthousiaste deelnemers

Het project Koeien & Kansen zoekt nieuwe deelnemers die oplossingsgericht aan de slag willen gaan...

Lees het volledige bericht

22 december 2021

Nieuwsbrief ZuivelNL december 2021

De nieuwsbrief bevat informatie over de zuivelsector en ZuivelNL....

Lees het volledige bericht

ZuivelNL

22 december 2021

Zuivel is belangrijk voor een duurzaam én gezond voedingspatroon

Tijdens de Algemene Vergadering van ZuivelNL op 1 december jl. hield Stephan Peters van de...

Lees het volledige bericht