24 oktober 2024

Diergezondheid & Dierenwelzijn

Ontwikkeling van instrument voor indicatie dierenwelzijn

Melkveehouders zorgen elke dag met passie voor hun koeien. Zij weten als geen ander dat gezonde koeien die zich goed voelen, langer leven en zorgen voor een goede productie. Het welzijn van koeien speelt dan ook een belangrijke rol in het werkplezier en het succes van een bedrijf. Daarnaast groeit de maatschappelijke aandacht voor dierenwelzijn steeds meer. In dit kader is de GD, in opdracht van ZuivelNL, een project gestart waarbij melkveehouders benaderd worden om (vrijwillig) deel te nemen.

Door deel te nemen dragen melkveehouders bij aan de ontwikkeling van een eenvoudig en betaalbaar instrument dat het dierenwelzijn in de melkveehouderij betrouwbaar in beeld brengt.

Waarom dit onderzoek?

Doel van het onderzoek is om de Continue WelzijnsMonitor verder door te ontwikkelen. De Continue WelzijnsMonitor kan een inschatting maken van het dierenwelzijn op sectoraal niveau zonder dat daar extra inspanningen van veehouders of dierenartsen voor nodig zijn; er wordt gebruik gemaakt van gegevens die al digitaal vastliggen in verschillende systemen, zoals I&R, MediRund en MPR.

Met het onderzoek dat binnenkort start, willen we de betrouwbaarheid van de Continue WelzijnsMonitor verder verbeteren. Ook onderzoeken we of melkveehouders het instrument kunnen gebruiken om het dierenwelzijn op hun bedrijf te vergelijken met dat van een gemiddeld Nederlands bedrijf.

Kengetallen op het gebied van dierenwelzijn

Bedrijven zijn via een willekeurige steekproef geselecteerd voor het onderzoek en ontvangen een uitnodiging van GD om mee te doen. Melkveehouders kunnen zich tot 1 november 2024 aanmelden via de link in de uitnodiging. Deelname is volledig vrijwillig.

Melkveehouders die meedoen, worden gevraagd toestemming te geven voor het gebruik van gegevens van hun bedrijf. Dit zijn onder andere I&R- gegevens, MPR- en vruchtbaarheidsgegevens en slachtgegevens. Met deze gegevens worden een aantal kengetallen op het gebied van dierenwelzijn ontwikkeld, die zich vertalen in een totaalbeeld van het dierenwelzijn op melkveebedrijven.

Om na te gaan of het totaalbeeld op basis van de kengetallen een goede afspiegeling is van de praktijk, worden in de tweede fase van het onderzoek een aantal van de deelnemende bedrijven bezocht: in de zomer van 2025 en stalperiode van 2025/2026. Ook wordt tijdens het tweede bedrijfsbezoek bij maximaal 15 melkkoeien in verschillende lactatiestadia bloed afgenomen voor bloedonderzoek. De veehouder ontvangt hier zelf ook de uitslag van. De uitslag zegt onder andere iets over de negatieve energiebalans, mineralenhuishouding en eiwitvoorziening.
Daarnaast spreekt de dierenarts na het tweede bezoek de bevindingen uit de bedrijfsbezoeken met de veehouder door.

In de derde fase van het onderzoek worden de deelnemende bedrijven uitgenodigd om mee te denken over de verdere ontwikkeling van de Continue WelzijnsMonitor en over de manier waarop de resultaten uit dit instrument teruggekoppeld kunnen worden naar veehouders.

Bijdragen aan ontwikkeling van eenvoudig en betaalbaar instrument

Door deel te nemen dragen melkveehouders bij aan de ontwikkeling van een eenvoudige en betaalbaar instrument om het dierenwelzijn in de melkveehouderij betrouwbaar in kaart te brengen.
Alle deelnemers ontvangen een overzicht van de onderzoeksresultaten, waar mogelijk met specifieke gegevens voor hun eigen bedrijf. Melkveehouder die worden geselecteerd voor de dierenartsbezoeken, krijgen persoonlijk de bevindingen te horen en ontvangen de resultaten van de bloedonderzoeken (ter waarde van maximaal € 495).

Meer nieuwsberichten

IDF

25 oktober 2024

IDF lanceert 2024-editie van het World Dairy Situation Report

Tijdens de IDF World Dairy Summit 2024, die van 15 tot 18 oktober in Parijs...

Lees het volledige bericht

ZuivelNL

24 oktober 2024

ZuivelNL maakt besteding contributie inzichtelijker

De missie van ZuivelNL is het versterken van de Nederlandse zuivelketen met respect voor mens...

Lees het volledige bericht

Diergezondheid & Dierenwelzijn

21 oktober 2024

Gratis themadag 'Kalf langer op het melkveebedrijf'

Duik tijdens deze gratis themadag, op dinsdag 12 november, dieper in het management van kalveren...

Lees het volledige bericht