23 september 2024

Diergezondheid & Dierenwelzijn

Onderzoeken KoeData en KalfOK afgerond

In 2022/2023 vond op meer dan 200 melkveebedrijven toetsing plaats van KoeData en KalfOK. KoeData, als onderdeel van KoeMonitor, is sinds 2019 beschikbaar voor de hele melkveesector. Elke 3 jaar wordt onderzocht of KoeData nog steeds een goed beeld geeft van de werkelijke diergezondheid op melkveebedrijven en daarbij worden suggesties van melkveehouders en dierenartsen meegenomen. Het monitoringsinstrument KalfOK werd in 2018 ingevoerd om de kwaliteit van kalveropfok op melkveebedrijven aan te tonen. Dit onderzoek had als doel in beeld te krijgen of KalfOK nog steeds doet wat het moet doen, namelijk de kwaliteit van kalveropfok op melkveebedrijven inzichtelijk maken en mogelijke verbeterpunten signaleren.

Instrumenten doen wat ze moeten doen

Uit de resultaten van het onderzoek rond KoeData kwam naar voren dat met het verlagen van de grenswaarde voor het tankmelkcelgetal KoeData een juiste weergave is van de werkelijke diergezondheidssituatie op melkveebedrijven. Het onderzoek naar KalfOK bevestigt dat het effectief is in het inzichtelijk maken van de kwaliteit van kalveropfok op melkveebedrijven

Werkwijze onderzoeken

Het onderzoek werd in opdracht van ZuivelNL uitgevoerd door Royal GD. Om efficiënter en effectiever te werken werden de validatieonderzoeken KoeData en KalfOK gecombineerd en tegelijkertijd uitgevoerd. Op meer dan 200 melkveebedrijven hebben onafhankelijke, speciaal getrainde, dierenartsen tijdens een bezoek aan het bedrijf:

  • voor KoeData de diergezondheid gemeten. Deze resultaten zijn vervolgens vergeleken met de KoeData-status van die melkveebedrijven.
  • voor KalfOK de kalvergezondheid gemeten. De resultaten hiervan zijn vergeleken met de KalfOK-score van die melkveebedrijven.

KoeData: Verlaging signaalwaarde tankmelkcelgetal per 1 januari 2025

In 2022 is tussentijds een verhoging gedaan voor de norm voor het tankmelkcelgetal in KoeData. De verhoging van de norm is gedaan omdat Qlip per 1 januari 2022 een nieuwe referentiestandaard had ingevoerd. Uit het validatieonderzoek blijkt dat KoeData hierdoor minder nauwkeurig is geworden vergeleken met eerdere jaren. Niet alle bedrijven met een verhoogd risico op attentiekoeien worden daardoor correct gesignaleerd. Om dit te herstellen, wordt de grenswaarde voor het tankmelkcelgetal in KoeData vanaf 1 januari 2025 verlaagd van 325.000 naar 300.000 cellen per milliliter (c/ml).

Artikel Wijziging tankmelkcelgetal 2022

Aanvullende analyses

In opdracht van ZuivelNL heeft Royal GD enkele aanvullende analyses uitgevoerd rond beide instrumenten. Hierbij zijn ook suggesties voor aanpassing van de systematiek onderzocht die door de praktijk - melkveehouders, dierenartsen en jongveeadviseurs - zijn aangedragen.
Uit de analyses bleek dat de berekening van de scores bij sommige van deze aanpassingen ingewikkelder zou worden. Hierdoor zou het moeilijker worden voor de melkveehouder (en de dierenarts) om de score te begrijpen en na te rekenen. Ook zou de betrouwbaarheid van KoeData en KalfOK bij sommige aanpassingen afnemen, waardoor de instrumenten niet meer doen, wat ze moeten doen. De meeste onderzochte aanpassingen worden daarom niet doorgevoerd. Wel wordt op verzoek van melkveehouders voor zowel KoeData als KalfOK het bedrijfsoverzicht aangepast om het gebruiksgemak te verbeteren.

Over KoeData

KoeData geeft met objectieve data inzicht in de diergezondheid op het melkveebedrijf en daarmee in het risico dat attentiekoeien aanwezig kunnen zijn. KoeData is onderdeel van KoeMonitor. Hiermee kunnen melkveehouders en zuivelproducenten aantonen dat ze voldoen aan de eisen voor diergezondheid, dierenwelzijn en voedselveiligheid van melk. En dat alleen melk van gezonde koeien wordt verwerkt tot levensmiddelen. Daarmee voldoet de zuivelsector aan de eisen van de EU-hygiëneverordening 853/2004. Dit is belangrijk voor de export van zuivelproducten.

Over KalfOK

Het monitoringsinstrument KalfOK is ontwikkeld in samenwerking met melkveehouders, dierenartsen, diergezondheidsexperts en vertegenwoordigers van ZuivelNL. KalfOK werd opgezet om te voldoen aan de vraag vanuit de overheid, de maatschappij en de kalverketen naar meer inzicht in de kwaliteit van kalveropfok. Sinds de invoering is KalfOK uitgegroeid tot een belangrijk hulpmiddel om de gezondheid van kalveren op melkveebedrijven te waarborgen.

ZuivelNL benadrukt het belang van voortdurende verbetering van KoeData en KalfOK. Dit moet borgen dat de systemen goed blijven werken in het toezien op de diergezondheid (KoeData) en het inzichtelijk maken van de kwaliteit van kalveropfok op melkveebedrijven (KalfOK).

Meer nieuwsberichten

03 september 2024

Agrarisch Natuurlijk: zelf aan de slag met natuur- en landschapsbeheer

ZuivelNL en BoerenNatuur nodigen alle melkveehouders in Nederland uit om te verkennen wat natuur- en...

Lees het volledige bericht

10 september 2024

Wakker Dier gebruikt schoolmelkprogramma voor eigen publiciteit

De actiegroep Wakker Dier voert al jaren een eenzijdige campagne tegen de zuivelsector, met weinig...

Lees het volledige bericht

ZuivelNL

05 september 2024

Nieuwsbrief ZuivelNL augustus 2024

U leest in deze nieuwsbrief over Zelf aan de slag met natuur- en landschapsbeheer, Zuivel...

Lees het volledige bericht