30 september 2020

Normalisatie

Normalisatie: nieuwe normen zuigelingenvoeding

In september vergaderde de Nederlandse Normcommissie 370 005 Melk en zuivelproducten. Deze door ZuivelNL gefinancierde NEN-commissie houdt zich bezig met het ontwikkelen en up-to-date houden van (internationale) normen met methoden voor chemische, fysische en microbiologische analyse en monstername van melk en melkproducten.

Dit werk heeft een grote internationale dimensie en is met name van belang voor de internationale zuivelhandel. De normcommissie fungeert als nationaal platform voor de stakeholders uit de zuivelsector met het oog op de Nederlandse inbreng in het internationale werk in o.a. ISO-, CEN- en IDF-verband.

Een voorbeeld van concrete resultaten in dit circuit zijn de recentelijk gepubliceerde ISO-normen voor zuigelingenvoeding, een belangrijk product voor de Nederlandse zuivelsector (de exportwaarde naar China alleen al bedroeg in 2019 circa € 1,7 miljard).

Zo werd afgelopen zomer een nieuwe ISO norm voor de bepaling van het carotenoïde gehalte in zuigelingenvoeding gepubliceerd en nam de Europese Technische Commissie (CEN) voor melk en zuivelproducten recentelijk vier IDF/ISO normen voor de analyse van nutriënten in zuivel en zuigelingenvoeding over als Europese norm. Het gaat onder meer om twee methoden voor de bepaling van mineralen en sporenelementen in melk, melkproducten en zuigelingenvoeding. Verder betreft het een methode voor de bepaling van de vetzuursamenstelling in deze producten en een methode voor de bepaling van totaal jood in zuigelingenvoeding. Bij de ontwikkeling van enkele van deze normen waren ook nadrukkelijk Nederlandse experts betrokken.

Voor meer informatie of als u interesse heeft om deel te nemen in deze commissie, neem contact op met Marcel de Vreeze, afdeling AgroFood & Consument (afc@nen.nl, tel. 015 2 690 125).

Meer nieuwsberichten

ZuivelNL

Vacature

25 maart 2024

ZuivelNL vacature: Adviseur Export & Markttoegang

Wil je graag verschillende bedrijven in de zuivelsector ondersteuning bieden? Loop jij warm voor het...

Lees het volledige bericht

Milieu & Klimaat

20 maart 2024

Beslissende periode voor Nederlandse melkveehouders en zuivelindustrie

De Nederlandse zuivelsector staat voor een beslissende periode. In de komende weken moet duidelijk worden...

Lees het volledige bericht

ZuivelNL

02 april 2024

Nieuwsbrief ZuivelNL maart 2024

U leest in deze nieuwsbrief over de vacature team export, fotowedstrijd, webinar terugkijken, gratis handleiding...

Lees het volledige bericht