Melkveehouderij en Dierenbescherming werken aan gezamenlijke routekaart melkveehouderij
De melkveehoudersorganisaties DDB, LTO, NMV,NAJK, en zuivelverwerkersorganisatie NZO, die samenwerken in ZuivelNL, en de Dierenbescherming hebben gezamenlijk een ‘Routekaart naar een dierwaardiger en toekomstbestendige melkveehouderij’ opgesteld. Het doel is om in 2024 binnen ZuivelNL tot besluitvorming te komen over de routekaart.
Op dit moment bespreken de leden van ZuivelNL de routekaart met hun achterbannen. Op 10 december a.s. besluiten de leden van ZuivelNL in het bestuur of ze met de routekaart kunnen instemmen.
Aanleiding voor het opstellen van een routekaart melkveehouderij
In 2021 stemden de Tweede en Eerste Kamer in met een voorstel van Leonie Vestering (PvdD) om de Wet dieren aan te passen. Dit voorstel verbood het aanpassen van dieren aan een houderij- of huisvestingssysteem. Een juridische analyse, uitgevoerd in opdracht van de toenmalige minister van LNV (nu LVVN), concludeerde echter dat dit amendement niet goed uitvoerbaar was en tot grote problemen kon leiden.
Daarop is besloten het amendement te vervangen door uitvoerbare regels. De grote veehouderijsectoren, markt- en ketenpartijen en de Dierenbescherming zijn gevraagd om met LVVN tot een convenant te komen over de ontwikkeling naar een dierwaardiger veehouderij, dat mede de basis vormt voor wet- en regelgeving (algemene maatregel van bestuur).
Gedurende het Convenantstraject en vervolgens het traject van algemene maatregel van bestuur (AMvB) groeide de overtuiging dat wanneer je als sector enige invloed wil uitoefenen op de invulling van de AMvBs, een gezamenlijk plan van aanpak met de Dierenbescherming noodzakelijk is. Daarom zijn parallel aan het Convenantstraject en het traject van AMvBs gesprekken gevoerd met de Dierenbescherming. Dat is de aanleiding voor het opstellen van de ‘Routekaart naar een dierwaardiger en toekomstbestendige melkveehouderij’.
Gezamenlijke ambities verwoord in de routekaart melkveehouderij
Met het ontwikkelen van een gezamenlijke routekaart tonen de leden van ZuivelNL en de Dierenbescherming hun eigenaarschap, ambitie en vastberadenheid om samen te werken aan een dierwaardiger en toekomstbestendige melkveehouderij. Dit vereist niet alleen inspanningen van melkveehouders, maar ook van de toeleverende en verwerkende industrie, de markt en de overheid.
Met de Dierenbescherming als samenwerkingspartner tonen de melkveehoudersorganisaties en zuivelverwerkersorganisatie die samenwerken in ZuivelNL, zich ambitieus richting overheid en maatschappij.
De routekaart bevat gezamenlijke ambities en een plan met concrete maatregelen en randvoorwaarden, gebaseerd op de zienswijze ‘Dierwaardige Veehouderij’ van de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA).
Randvoorwaarden waaronder melkveehouderij en zuivelverwerkers stappen kunnen zetten
Om de stappen beschreven in de routekaart te kunnen zetten zal voldaan moeten worden aan randvoorwaarden en voorwaardelijkheden zoals:
- financiële randvoorwaarden (vergunningen en financiering)
- consistent beleid
- gelijk speelveld
- integraliteit met andere dossiers, zoals klimaat en stikstof
- samenhang met wetgeving en het nog te sluiten Convenant dierwaardige veehouderij
Deze randvoorwaarden zijn opgenomen in de routekaart en komen overeen met de randvoorwaarden in het Convenantstraject dierwaardige veehouderij.
Conclusie: als de randvoorwaarden van een specifieke stap niet zijn ingevuld, kan de stap niet worden gezet.
Meer nieuwsberichten
Educatie jongeren
02 december 2024
Educatieve banners voor op uw boerderij
Als u jonge bezoekers op uw boerderij ontvangt, biedt u hen een unieke kans om...
Lees het volledige berichtMarktbericht Zuivel
Marktinformatie
28 november 2024
Marktbericht Zuivel november 2024
De Nederlandse melkaanvoer kromp in oktober met 1,6%. Het tempo van daling nam verder af...
Lees het volledige berichtZuivelNL
06 november 2024
Nieuwsbrief ZuivelNL oktober 2024
U leest in deze nieuwsbrief over Projecten voor melkveehouders, Besteding contributie inzichtelijker, Ontwikkeling instrument indicatie...
Lees het volledige bericht