30 september 2024

Marktbericht Zuivel

Marktinformatie

Marktbericht Zuivel september 2024

De Nederlandse melkaanvoer daalde in augustus met 4%. Sinds juni is een versnelling te zien in het tempo van daling. Dit lijkt een direct gevolg te zijn van de opleving van het blauwtongvirus. Bovendien is het ruwvoer vanwege het natte seizoen van sterk wisselende kwaliteit. Cumulatief lag het niveau tot en met augustus 2024 1,9% lager dan in dezelfde periode van 2023.

Melkaanvoer EU gedaald, stijging in Oceanië

De EU melkplas nam tussen februari en juni toe. In juli veranderde het beeld en daalde het volume (-0,5%). Deels lijkt dit te relateren aan de uitbraak van blauwtong in noordwest Europa. Naast Nederland noteerden ook België, Denemarken en Duitsland een daling. De Ierse melkaanvoer blijft verder krimpen. De groei van de Poolse aanvoer zette door, maar wel minder sterk als in de maanden daarvoor. Frankrijk toont sinds mei weer toenemende volumes. Per saldo steeg de EU melkaanvoer tot en met juli 2024 met 0,8%.

De melkproductie in de andere, mondiaal belangrijke zuivel exporterende landen blijft een wisselend beeld tonen. In de VS daalde de melkproductie nog licht (-0,4%). De afname in Argentinië (-5%) en Uruguay (-9%) was weer aanzienlijk. Australië realiseerde echter een verdere toename (+2%). Ook de Nieuw-Zeelandse aanvoer groeide in deze seizoensmatige lagere productiemaand flink (+8%). Het geaggregeerde volume van de belangrijke zuivelexporteurs (inclusief de EU) lag tot en met juli 2024 per saldo gelijk aan vorig jaar.

Record boternotering, prijsstijging mager poeder beperkt

De boternotering heeft in 2024 tot dusver een sterke fluctuatie laten zien, waarbij de trend opwaarts gericht was. Sinds medio juli is de boterprijs verder gestegen. Half augustus werd het record van april 2022 geëvenaard, om vervolgens medio september met € 810,- het hoogste punt te bereiken. De botermarkt is nog altijd extreem vast, wat komt door het beperkte aanbod, de lage voorraadniveaus, de goede vraag en de torenhoge roomprijzen. De notering van mager melkpoeder heeft een wat minder grillig beeld laten zien. Wel is er sprake van schommelingen in de prijs. Dit heeft vooral te maken met de onvoorspelbaarheid aan de vraagzijde. Na een aantal maanden van lichte daling, stabiliseerde het prijsniveau eind juli. Sinds half augustus zijn de prijzen door de tegenvallende melkproductie en beperktere beschikbaarheid van concentraat weer wat omhoog gegaan. De vraag blijft echter zwak en beperkt de prijsstijging.

Lees het hele marktbericht september

Meer nieuwsberichten

Marktinformatie

Wereldzuivelhandel Actueel

30 september 2024

Wereldzuivelhandel Actueel januari-juni 2024

De wereldzuivelhandel liet, met uitzondering van kaas, in het tweede kwartaal een sterke terugval zien...

Lees het volledige bericht

Diergezondheid & Dierenwelzijn

23 september 2024

Onderzoeken KoeData en KalfOK afgerond

In 2022/2023 vond op meer dan 200 melkveebedrijven toetsing plaats van KoeData en KalfOK. KoeData...

Lees het volledige bericht

10 september 2024

Wakker Dier gebruikt schoolmelkprogramma voor eigen publiciteit

De actiegroep Wakker Dier voert al jaren een eenzijdige campagne tegen de zuivelsector, met weinig...

Lees het volledige bericht