Marktbericht Zuivel oktober 2024
![](https://optimise2.assets-servd.host/zuivel-nl/production/images/Header-Markbericht-oktober-2024.jpg?w=900&h=375&q=82&auto=format&fit=crop&dm=1730293314&s=1003e8f04c4b6ae1c9acfc0e0197e3c3)
De Nederlandse melkaanvoer nam in september met bijna 3% af. De daling was iets minder sterk als in de maanden daarvoor. Het blauwtongvirus lijkt sinds september een afnemende invloed te hebben op de ontwikkeling van de melkaanvoer. Cumulatief lag het niveau in de eerste drie kwartalen van 2024 2,0% lager dan in dezelfde periode van 2023.
Lichte krimp EU melkaanvoer houdt aan
De EU melkaanvoer daalde licht in augustus. Net als in juli nam het volume met 0,4% af. Deels komt dit door de uitbraak van blauwtong in noordwest Europa. Naast Nederland noteerden ook België, Denemarken en Duitsland een daling. Ook de krimp in Ierland hield aan. Polen vervolgde, na een iets minder grote stijging in juli, de weg van sterke groei. In Frankrijk zette de stijging ook door, maar wel in een lager tempo als in juli. Per saldo steeg de EU melkaanvoer tot en met augustus 2024 met 0,7%.
Het beeld van de melkproductie in de andere, mondiaal belangrijke zuivel exporterende bleef hetzelfde. De aanvoer in Nieuw-Zeeland nam weer aanzienlijk toe (+9%). Ook Australië toonde een verdere stijging (+3%). De VS realiseerden in augustus, na ruim een jaar van daling, lichte groei (+0,4%). Anderzijds was de afname in Argentinië (-6%) en Uruguay (-6%) nog altijd fors. Het totale volume van de belangrijke zuivelexporteurs (inclusief de EU) lag tot en met augustus 2024 per saldo 0,1% hoger dan vorig jaar.
Neerwaartse correctie boternotering, prijs mager melkpoeder bereikt bodem
De boternotering heeft in 2024 tot dusver een sterke fluctuatie laten zien. Tot eind september was de trend opwaarts gericht. Na het bereiken van het nieuwe record medio september, daalden de prijzen fors in de eerste helft van oktober. Dit lijkt vooral een correctie te zijn, die vaak plaatsvindt na een periode van snelle prijsstijgingen. De marktfundamenten blijven onveranderd. De roomprijzen zijn nog steeds erg hoog en het aanbod van verse boter is beperkt. Er is nog vraag voor het resterende deel van het jaar, waarbij kopers bereid zijn om hoge(re) prijzen te betalen. De prijs van mager melkpoeder toonde een wat stabieler beeld dan boter. De prijsschommelingen komen vooral door de onvoorspelbaarheid aan de vraagzijde. Na een bescheiden stijging van half augustus tot het grootste deel van september, verzwakte de markt weer tot half oktober. Sindsdien zijn de prijzen gestabiliseerd en lijkt het erop dat de markt een bodem heeft gevonden.
Lees het hele marktbericht oktoberMeer nieuwsberichten
Educatie jongeren
20 januari 2025
Educatieve banners en posters voor op uw boerderij
Als u jonge bezoekers op uw boerderij ontvangt, biedt u hen een unieke kans om...
Lees het volledige berichtDiergezondheid & Dierenwelzijn
10 december 2024
Melkveehouderij en Dierenbescherming werken aan gezamenlijke routekaart melkveehouderij
De melkveehoudersorganisaties DDB, LTO, NMV, NAJK, en zuivelverwerkersorganisatie NZO, die samenwerken in ZuivelNL, en de...
Lees het volledige berichtMarktbericht Zuivel
Marktinformatie
30 januari 2025
Marktbericht Zuivel januari 2025
De Nederlandse melkaanvoer nam in december met 0,6% af. De mate van daling is sinds...
Lees het volledige bericht