28 mei 2020

Marktinformatie

Marktbericht Zuivel

Marktbericht Zuivel mei 2020

De Nederlandse melkaanvoer nam in april (+1,6%) voor de negende maand op rij toe. Het volume bedroeg in de eerste vier maanden van 2020 4,76 miljard kg, 3,2% (150 miljoen kg) meer dan in dezelfde periode in 2019. Kanttekening daarbij is dat de extra productie op de schrikkeldag in februari en het lagere referentieniveau in 2019 de groei extra versterkten.

EU

De EU melkaanvoer nam in maart met bijna 1% toe, een bijna vergelijkbare groei als in januari en februari (gecorrigeerd voor het schrikkeldageffect). De landen in West-Europa noteerden wederom een toename, hoewel de stijging in Frankrijk en Duitsland, met een groei lager dan 1%, minder groot was dan in de maanden daarvoor.

Zuivelexporterende landen

De melkproductie in de andere, mondiaal belangrijke zuivel exporterende landen liet in maart een wisselend beeld zien. Enerzijds was sprake van een sterke groei in Australië (+5%), de VS (+2%) en Argentinië (+6%). Anderzijds nam de melkaanvoer in Nieuw-Zeeland met bijna 2% af en bleef het volume in Uruguay gelijk. Het geaggregeerde volume van de belangrijke zuivelexporteurs (inclusief de EU) lag in het eerste kwartaal van 2020 2,5% hoger (+1,93 miljard kg) dan het jaar daarvoor.

Stijgende boterprijzen

In mei zijn de boterprijzen sterk gestegen dankzij hogere roomprijzen en een aantrekkende vraag door heropening van de horeca en de nog relatief lagere prijsniveaus. Ook de notering van mager melkpoeder steeg, maar minder sterk. Hierdoor raakte interventie weer verder uit het zicht. De opening van de EU regeling voor private opslag (vanaf 7 mei) vormt voor de zuivelmarkt een extra steun in de rug.

Marktbericht Zuivel mei 2020 (PDF)

Meer nieuwsberichten

Milieu & Klimaat

20 maart 2024

Beslissende periode voor Nederlandse melkveehouders en zuivelindustrie

De Nederlandse zuivelsector staat voor een beslissende periode. In de komende weken moet duidelijk worden...

Lees het volledige bericht

Marktbericht Zuivel

Marktinformatie

28 maart 2024

Marktbericht Zuivel maart 2024

De Nederlandse melkaanvoer steeg in februari met 1,2%. Als rekening wordt gehouden met het schrikkeldageffect...

Lees het volledige bericht

ZuivelNL

Vacature

25 maart 2024

ZuivelNL vacature: Adviseur Export & Markttoegang

Wil je graag verschillende bedrijven in de zuivelsector ondersteuning bieden? Loop jij warm voor het...

Lees het volledige bericht