17 juli 2024

Marktbericht Zuivel

Marktinformatie

Marktbericht Zuivel juli 2024

De Nederlandse melkaanvoer is in juni met ruim 2% afgenomen. Het tempo van daling lijkt iets te versnellen. Cumulatief lag het niveau in het eerste halfjaar van 2024 1,4% lager dan in dezelfde periode van 2023. Sinds september vorig jaar laat de Nederlandse melkplas een neergaande lijn zien. Dit is vooral het gevolg van de na-ijleffecten van het blauwtongvirus in de tweede helft van vorig jaar en de afbouw van de derogatie.

EU melkaanvoer met bijna 1% toegenomen

De EU melkaanvoer laat sinds februari groei zien. In mei nam deze met 0,8% toe, bijna even hoog als in maart en april. Polen blijft sterk verder groeien (+4%). De Duitse aanvoer liet weer een lichte stijging zien. Frankrijk toonde vanaf april nog nauwelijks groei. De daling in Ierland hield aan (-2%), maar was minder sterk als in de maanden daarvoor. Per saldo steeg de EU melkaanvoer in de periode tot en met mei 2024 met 1,1%.

Het beeld bij de andere, mondiaal belangrijke zuivel exporterende landen was in mei nog altijd overwegend negatief. De melkproductie in de VS daalde door (-1%). Ook Nieuw-Zeeland realiseerde weer een sterke krimp (-6%). De Argentijnse melkproductie bleef aanhoudend fors afnemen (-11%). Ook Uruguay liet in mei opnieuw een aanzienlijke daling zien (-12%). Australië was een uitzondering en zag de melkproductie verder stijgen (+3%). Het geaggregeerde volume van de belangrijke zuivelexporteurs (inclusief de EU) lag tot en met mei 2024 per saldo 0,2% (0,25 miljard kg) hoger dan in dezelfde periode van 2023.

Stabiel prijsbeeld boter, prijs mager melkpoeder nog altijd dalend

De boternotering heeft in het eerste halfjaar van 2024 een sterke fluctuatie laten zien. Nadat de prijzen vanaf medio mei tot begin juni snel opliepen, stabiliseerde sindsdien het prijsniveau. Momenteel is er sprake van een dunne botermarkt. Door de goede vraag naar room en de daardoor hoge roomprijzen wordt de room bij voorkeur voor andere doeleinden verkocht dan voor de boterproductie. Hierdoor wordt er minder verse boter gemaakt. De markt voor mager melkpoeder is vanwege de vakantieperiode in rustig vaarwater gekomen. Er staat nog wel enige druk op de prijzen. Als verkopers nog volumes willen afzetten, moeten ze de prijs naar beneden bijstellen.

Lees het hele marktbericht juli

Meer nieuwsberichten

ZuivelNL

04 juli 2024

ZuivelNL presenteert Jaarverslag 2023

Tijdens de Algemene Vergadering op 4 juli 2024 presenteerde ZuivelNL haar Jaarverslag 2023. Voorzitter Arjan...

Lees het volledige bericht

ZuivelNL

08 juli 2024

Nieuwsbrief ZuivelNL juni 2024

U leest in deze nieuwsbrief over het Jaarverslag 2023, video ruwvoer, NLvoedt 2024, RondjeKavelpad 2024...

Lees het volledige bericht

Sector

04 juli 2024

Goede opkomst bij NLvoedt 2024

Dinsdag 2 juli vond in perscentrum Nieuwspoort voor de tweede keer NLvoedt plaats. Tijdens dit...

Lees het volledige bericht