29 augustus 2024

Marktbericht Zuivel

Marktinformatie

Marktbericht Zuivel augustus 2024

De Nederlandse melkaanvoer daalde in juli met 3%. Sinds juni is een versnelling te zien in het tempo van daling. Cumulatief lag het niveau in de periode tot en met juli 2024 1,6% lager dan in de eerste zeven maanden van 2023. De Nederlandse melkplas laat al sinds september vorig jaar een neergaande lijn zien. Dit is vooral het gevolg van de uitbraak van het blauwtongvirus en de afbouw van de derogatie.

Stijging melkplas EU zet door, met name groei in Frankrijk en Polen

De EU melkaanvoer laat sinds februari een toename zien. In juni steeg deze met 1%, een iets hogere groei als in de maanden daarvoor. De forse groei van de Poolse aanvoer zette door (+4%). Frankrijk realiseerde een sterke toename, na een aantal maanden met nauwelijks groei. Duitsland liet opnieuw een lichte stijging zien. De daling in Ierland hield aan (-1%), maar was veel minder sterk als in de maanden daarvoor. Per saldo steeg de EU melkaanvoer in het eerste halfjaar van 2024 met 1,0%.

Het beeld bij de andere, mondiaal belangrijke zuivel exporterende landen veranderde niet in juni en was nog altijd overwegend negatief. Uitzondering blijft Australië, waar de melkplas verder toenam (+3%). De daling in de VS zette door (-2%). Ook Nieuw-Zeeland noteerde in deze seizoensmatige lagere productiemaand weer een afname (-1%). De melkproductie in de Zuid-Amerikaanse landen Argentinië (-7%) en Uruguay (-13%) bleef fors krimpen. Het geaggregeerde volume van de belangrijke zuivelexporteurs (inclusief de EU) lag in het eerste halfjaar van 2024 per saldo 0,1% (0,17 miljard kg) hoger dan in dezelfde periode van 2023.

Recordniveau notering boter, prijs mager poeder licht omhoog

De boternotering heeft in 2024 tot dusver een sterke fluctuatie laten zien, waarbij de trend opwaarts gericht was. Sinds medio juli is de notering van boter verder omhoog gegaan. Half augustus werd het record van april 2022 geëvenaard, om vervolgens door te stijgen naar € 780,- eind augustus. De prijsontwikkelingen worden voornamelijk gedreven door de zeer sterk gestegen prijzen van room. De notering van mager melkpoeder heeft een minder grillig beeld laten zien dan boter. Wel is er sprake van schommelingen in de prijs, wat vooral komt door de onvoorspelbaarheid aan de vraagzijde. Na een aantal maanden van licht dalende prijzen, stabiliseerde het prijsniveau eind juli. Sinds kort zijn de prijzen weer wat gestegen, wat het gevolg is van de tegenvallende melkproductie en beperktere beschikbaarheid van concentraat.

Lees het hele marktbericht augsutus

Meer nieuwsberichten

ZuivelNL

04 juli 2024

ZuivelNL presenteert Jaarverslag 2023

Tijdens de Algemene Vergadering op 4 juli 2024 presenteerde ZuivelNL haar Jaarverslag 2023. Voorzitter Arjan...

Lees het volledige bericht

Marktinformatie

31 juli 2024

Engelstalige versie Zuivel in Cijfers 2023 verschenen

U krijgt in Zuivel in Cijfers 2023 een cijfermatig overzicht van de ontwikkelingen in de...

Lees het volledige bericht

Marktinformatie

23 juli 2024

Zuivel in Cijfers 2023 gepubliceerd

De ZuivelNL brochure Zuivel in Cijfers waarin wordt teruggeblikt op het afgelopen jaar is weer...

Lees het volledige bericht