30 augustus 2023

Marktinformatie

Marktbericht Zuivel augustus 2023

De groei van de Nederlandse melkaanvoer is sinds mei iets afgevlakt. Voor de derde maand op rij kwam de groei onder 2% uit. Cumulatief lag het niveau in de eerste zeven maanden van 2023 2,9% hoger dan in dezelfde periode van 2022.

Lichte stijging EU volume

De EU-melkaanvoer nam in juni met 0,3% licht toe. Sinds februari ligt het groeitempo onder de 1%. Het beeld binnen de EU blijft divers. Enerzijds is er een stijging in Noordwest Europa (België, Duitsland en Nederland) en in Polen. Anderzijds zorgde de droogte in Zuid-Europa (vooral in Frankrijk en Italië) voor dalende volumes. Ook de Ierse melkaanvoer laat al een aantal maanden een daling zien. Per saldo steeg de EU melkaanvoer in het eerste halfjaar van 2023 met 0,7%.

De melkproductie in de andere, mondiaal belangrijke zuivel exporterende landen liet in juni een gemengd beeld zien. De VS zagen het volume nauwelijks toenemen (+0,2%). Dit was ook het geval met Uruguay (+0,2%). Australië noteerde voor de tweede maand op rij groei (+1,2%), na bijna twee jaar krimp. De Nieuw-Zeelandse melkaanvoer daalde in deze seizoensmatige lagere productiemaand (-1,8%). Argentinië liet, net als in mei, een afname zien (-0,9%). Het geaggregeerde volume van de belangrijke zuivelexporteurs (inclusief de EU) lag in het eerste halfjaar van 2023 per saldo 0,8% (1,28 miljard kg) hoger dan in dezelfde periode in 2022.

Druk op prijzen mager melkpoeder

De boterprijzen zijn in augustus, na de daling in de tweede helft van juni en in geheel juli, redelijk stabiel gebleven. De botermarkt is momenteel rustig. Het is een dunne markt met weinig koopinteresse. De roomprijzen zijn door de goede vraag naar room hoog. Hierdoor is er wat minder aanbod van verse boter. In tegenstelling tot boter is de notering van mager melkpoeder bijna onafgebroken gedaald sinds medio juni. Er is weinig vraag en voldoende aanbod. Op de wereldmarkt gaan de prijzen naar beneden, aangezien vanuit Oceanië tegen lagere niveaus wordt aangeboden. Dit zorgt voor druk op de Europese prijzen.

Lees het hele marktbericht augustus

Meer nieuwsberichten

ZuivelNL

Vacature

05 juli 2024

ZuivelNL vacature: Administratief ondersteuner Team Export 16-24 uur

Wil jij verschillende bedrijven in de zuivelsector ondersteunen? Loop jij warm voor het perfect stroomlijnen...

Lees het volledige bericht

ZuivelNL

04 juli 2024

ZuivelNL presenteert Jaarverslag 2023

Tijdens de Algemene Vergadering op 4 juli 2024 presenteerde ZuivelNL haar Jaarverslag 2023. Voorzitter Arjan...

Lees het volledige bericht

ZuivelNL

08 juli 2024

Nieuwsbrief ZuivelNL juni 2024

U leest in deze nieuwsbrief over het Jaarverslag 2023, video ruwvoer, NLvoedt 2024, RondjeKavelpad 2024...

Lees het volledige bericht