27 januari 2021

Diergezondheid

Poster 'Mag ik dit middel gebruiken?' aangepast

Mag ik dit middel gebruiken? Een vraag die veehouders zich regelmatig stellen, wanneer ze een nieuw middel aangeboden krijgen. In opdracht van ZuivelNL is de poster ontwikkeld die u kan helpen om hier snel inzicht in te krijgen. Door deze poster op te hangen in uw medicijnkast heeft u deze informatie altijd bij de hand.

De poster kent een gemakkelijk stappenplan. Wanneer u een middel aangeboden krijgt om de diergezondheid van uw dieren te verbeteren, schadelijke organismen te bestrijden of een middel als voeradditief, is het belangrijk hiervan te weten of u dit middel kunt toepassen zonder risico’s voor diergezondheid, melk- en vleeskwaliteit. Door de QR-code van de categorie waartoe het middel behoort met uw telefoon te scannen zal u geleid worden naar het de zoekmachine waarin het middel, mits toegestaan, in opgenomen zou moeten zijn. Indien het middel geregistreerd is heeft u te maken met een veilig product welke volgens bijsluiter/gebruiksaanwijzing toegepast kan worden. Indien dit niet het geval is betreft het een middel dat niet geregistreerd is voor de toepassing bij runderen. Dit betekent dat er geen toetsing heeft plaatsgevonden op de risico’s voor diergezondheid, voedselveiligheid en het milieu. Voor vragen over een specifiek middel kunt u contact opnemen met uw zuivelonderneming.

Voor meer informatie over de veiligheid van een nieuw middel, verwijzen we u naar de checklist middelengebruik. Deze uitgebreide vragenlijst, ontwikkeld in opdracht van NZO, geeft u meer inzicht in de risico’s van een nieuw middel voor de kwaliteit en veiligheid van de melk.

Poster aangepast nadat werd verspreid
De poster is in november 2020 tezamen met de GD-Herkauwer verspreid. Daarna werd bekend dat alleen homeopathische middelen gebruikt mogen worden waarvoor een handelsvergunning is verleend. Deze middelen zijn te herkennen aan een registratienummer (REGNL H nummer) en staan vermeld in de diergeneesmiddeleninformatiebank van het CBG. De aangepaste poster is hieronder te downloaden. Melkveehouders kunnen deze poster printen en ophangen in de medicijnkast, zodat de meest actuele informatie bij de hand is.

Meer nieuwsberichten

ZuivelNL

Vacature

25 maart 2024

ZuivelNL vacature: Adviseur Export & Markttoegang

Wil je graag verschillende bedrijven in de zuivelsector ondersteuning bieden? Loop jij warm voor het...

Lees het volledige bericht

Milieu & Klimaat

20 maart 2024

Beslissende periode voor Nederlandse melkveehouders en zuivelindustrie

De Nederlandse zuivelsector staat voor een beslissende periode. In de komende weken moet duidelijk worden...

Lees het volledige bericht

ZuivelNL

02 april 2024

Nieuwsbrief ZuivelNL maart 2024

U leest in deze nieuwsbrief over de vacature team export, fotowedstrijd, webinar terugkijken, gratis handleiding...

Lees het volledige bericht