28 mei 2020

Duurzaamheid

KringloopWijzer

KringloopWijzer door 97% tijdig ingediend

Op 15 mei 2020 hadden 14.594 melkveehouders de KringloopWijzer 2019 ingediend. Hiermee heeft 97% van alle melkveebedrijven op tijd voldaan aan de verplichting van hun zuivelonderneming.

Dit percentage komt overeen met dat van vorig jaar. Een kleine 500 bedrijven hebben een brief ontvangen met de mededeling dat zij binnen de in het kwaliteitssysteem van hun zuivelonderneming gestelde hersteltermijn alsnog aan de verplichting moeten voldoen. NZO, LTO, Nevedi en VLB blijven zich gezamenlijk inspannen om ook deze groep melkveehouders te ondersteunen bij het indienen van de KringloopWijzer.

Gegevens automatisch inlezen

Het invullen van de KringloopWijzer gaat via de Centrale Database KringloopWijzer. Gegevens die beschikbaar zijn bij RVO (dier-, mest- en perceelgegevens), de voer- en zuivelonderneming of die beschikbaar komen via kuilanalyses, kunnen met een machtiging van de melkveehouder automatisch worden ingelezen. Ruim 90% van de melkveehouders heeft alle machtigingen benut bij het invullen van de KringloopWijzer 2019. Als de KringloopWijzer volledig is ingevuld en ingediend, wordt de zuivelonderneming hierover automatisch geïnformeerd. Veehouders blijven wel zelf, als eigenaar van de data, verantwoordelijk voor het machtigen van dataleveranciers én het controleren van de volledigheid en juistheid van alle invoergegevens. Ook kunnen melkveehouders een machtiging afgeven aan een adviesorganisatie en zuivelonderneming voor het gebruik van uitkomsten van de KringloopWijzer. Hierdoor is het mogelijk om de milieuprestaties in studieclubverband onderling te vergelijken of inzichtelijk te maken voor duurzaamheids- en kwaliteitsprogramma’s van de zuivelonderneming.

Kennisdeling

Voor de communicatie zet het projectteam van de KringloopWijzer meer in op kennisdeling. Hiermee krijgen melkveehouders vaardigheden en inzicht om op basis van de resultaten van de KringloopWijzer managementkeuzes te maken voor hun bedrijf. In dat kader wordt nu gewerkt aan een video-animatiereeks. Tevens is een cursus KringloopWijzer opgezet waarin de vertaalslag van data naar praktische maatregelen centraal staat.

Neem voor meer informatie contact op met projectleider Louwrens van Keulen.

Stuur Louwrens een e-mail
logo.name

Meer nieuwsberichten

ZuivelNL

Vacature

23 april 2024

ZuivelNL vacature: Senior adviseur Export & Markttoegang

Wil je graag verschillende bedrijven in de zuivelsector ondersteuning bieden? Loop jij warm voor het...

Lees het volledige bericht

Milieu & Klimaat

20 maart 2024

Beslissende periode voor Nederlandse melkveehouders en zuivelindustrie

De Nederlandse zuivelsector staat voor een beslissende periode. In de komende weken moet duidelijk worden...

Lees het volledige bericht

Diergezondheid & Dierenwelzijn

22 april 2024

Perpectief tijdens Jongerendag melkveehouderij en kalverhouderij

Bijna 500 jonge melkvee- en kalverhouders waren vrijdag 19 april aanwezig op de landelijke Jongerendag...

Lees het volledige bericht