30 april 2020

Onderzoek & Innovatie

Koeien en Kansen: experiment met ruitzaai van mais

Met twee kurkdroge zomers op een rij krijgen maatregelen om water vast te houden meer aandacht in Nederland. Het vasthouden van water draagt bij aan het beperken van droogteschade later in het groeiseizoen.

In Zuid-Limburg bij Koeien & Kansen-deelnemer Guido en Fabienne van Hoven ontbreken watergangen en zoeken zij al jaren naar oplossingen op het gebied van grondbewerking en gewaskeuze. Dit jaar experimenteren ze met ruitzaai van mais.

Vasthouden van water

Zuid-Limburg heeft te maken met een compleet andere situatie dan de rest van Nederland. Oppervlaktewater en sloten kennen ze daar niet. Toch hebben zij hier al jaren ervaring met het vasthouden van water; enerzijds voor de plantengroei, die volledig afhankelijk is van neerslag en hangwater, anderzijds om erosie te voorkomen. Er zijn diverse maatregelen mogelijk om afspoeling te voorkomen, zoals niet kerende grondbewerking in combinatie met een vanggewas, waterdrempels bij ruggenteelt (aardappels) en het maken van speciale buffervoorzieningen. In het kader van project 'Water in Balans' wordt er dit jaar gekeken naar de mogelijkheden van ruitzaai van snijmais ten opzichte van gangbare rijenzaai. Op het Koeien & Kansen bedrijf van de familie van Hoven is 20 april 2020 de mais op deze manier gezaaid.

Watervasthoudend vermogen

In deze proef worden meerdere aspecten onderzocht, zoals de mineralenbenutting en het watervasthoudend vermogen van de bodem. Dit is interessant aangezien op löss en zandgronden rijenbemesting drijfmest namelijk verplicht gaat worden. Dit betekent in principe een hogere benutting van de mest door de mest naar de plant te brengen.

Op de website van het Waterschap Limburg is meer informatie te vinden over het project Water in Balans.

Lees het hele artikel op de website van Verantwoorde Veehouderij

Meer nieuwsberichten

ZuivelNL

Vacature

25 maart 2024

ZuivelNL vacature: Adviseur Export & Markttoegang

Wil je graag verschillende bedrijven in de zuivelsector ondersteuning bieden? Loop jij warm voor het...

Lees het volledige bericht

Milieu & Klimaat

20 maart 2024

Beslissende periode voor Nederlandse melkveehouders en zuivelindustrie

De Nederlandse zuivelsector staat voor een beslissende periode. In de komende weken moet duidelijk worden...

Lees het volledige bericht

ZuivelNL

02 april 2024

Nieuwsbrief ZuivelNL maart 2024

U leest in deze nieuwsbrief over de vacature team export, fotowedstrijd, webinar terugkijken, gratis handleiding...

Lees het volledige bericht