Geslaagd NNC-IDF symposium over gezondheid en welzijn kalveren
Op 19 april 2023 organiseerde het Nederlands Nationaal Comité (NNC) van de Internationale Zuivelfederatie (IDF), onderdeel van ZuivelNL, in nauwe samenwerking met de GD en Wageningen Universiteit & Research, in Deventer het symposium ‘Actualiteiten in gezondheids- en welzijnsmanagement van kalveren’. Ruim honderd deelnemers (deels online), afkomstig van belangenorganisaties, overheid, bedrijfsleven en onderzoeksinstellingen, benutten deze gelegenheid om door nationale en internationale experts te worden bijgepraat over dit belangrijke thema.
IDF als internationaal kennisnetwerk
Tjitske Bolt van Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) en Board Member van IDF internationaal, schetste de reikwijdte en activiteiten van deze mondiale, science-based zuivelorganisatie. IDF is actief op alle onderdelen van de zuivelketen. Tjitske Bolt attendeerde de aanwezigen daarbij ook nadrukkelijk op de mogelijkheid om als deskundige zelf actief onderdeel te worden van het internationale kennisnetwerk dat IDF biedt.
Diergezondheid & - welzijn binnen IDF
Hierna zoomde de Canadese emeritushoogleraar David Kelton van de Universiteit van Guelph in op de IDF-activiteiten van IDF rond diergezondheid en -welzijn. Hij noemde het gebruik van sensor gegenereerde data voor mastitis management, omgaan met hitte-stress bij melkvee en kalvermanagement tussen de geboorte en het spenen als onderwerpen die op dit moment de aandacht hebben.
Nederland kiest voor totale ketenbenadering
De aanwezigen werden vervolgens geïnformeerd over hoe de Nederlandse zuivelketen op een structurele manier werkt aan diergezondheidsbevordering en continue verbetering van dierenwelzijn. Dit werd toegelicht door Hanneke van Wichen van het programmateam Diergezondheid & Dierenwelzijn binnen Duurzame Zuivelketen waarbij zij ook aangaf dat goede zorg voor kalveren inmiddels een belangrijk speerpunt is. Met de nu gehanteerde aanpak is nadrukkelijk gekozen voor een totaalbenadering van de keten, waarbij ook de kalfsvleessector is betrokken. Een belangrijk element hierin is de managementtool KalfOK voor stimulering van continue verbetering op het boerenerf.
KalfOK als onderdeel van het Nederlandse kalvergezondheidsprogramma
Inge Santman-Berends, specialist diergezondheid bij de GD, presenteerde daarna onderzoeksdata die lieten zien dat de implementatie van KalfOK, in samenhang met andere acties zoals het Kalf Volg Systeem, de verplichte kwartaalmonitoring van kalversterfte en ook de extra aandacht voor het thema in het algemeen, gevolgd werd door een neerwaartse ombuiging van de destijds stabiel stijgende sterftetrend. Dit betekende een positieve ontwikkeling voor de algehele gezondheid en het welzijn van kalveren in de Nederlandse zuivelketen. De daling heeft zich sinds 2019 tot in 2022 voortgezet. Internationaal is nu veel belangstelling voor de Nederlandse aanpak.
Verlengd koe-kalf contact
Kerstin Barth van het Duitse Thünen-Institut für Ökologische Landbau nam haar gehoor daarna mee in een evenwichtig verhaal over de mogelijkheden én uitdagingen rond verlengd koe-kalf contact op het melkveebedrijf. Koe-kalf contact staat in de belangstelling en kent in de praktijk veel verschillende vormen en systemen. Er zijn voordelen maar ook nadelen. Kerstin Barth waarschuwde nadrukkelijk voor enige vorm van dwang bij het toepassen van verlengd koe-kalf contact, omdat de mogelijkheden daarvoor zeer bedrijfsafhankelijk zijn. Bovendien is vooral de intrinsieke motivatie van een melkveehouder zelf om dit te willen toepassen een voorwaarde voor succes.
Drie doorkijkjes op onderzoek
Als slotstuk van de middag werd in drie achtereenvolgende pitches een doorkijkje gegeven op recent onderzoek. Ruurd Jorritsma van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Utrecht gaf de aanwezigen mee dat het gebruik van antibiotica in de wondzorg rond het onthoornen en verwijderen van de hoornpit bij kalveren in vergelijking met een wondspray eigenlijk geen toegevoegde waarde heeft, zodat daar misschien beter mee gestopt kan worden. Ook toont onderzoek aan hoe belangrijk het is voor de weerstandsontwikkeling van jonge kalveren om hen te voeren met verse biest afkomstig van het moederdier. Eva Litjens van ZLTO vertelde over het Europese samenwerkingsprogramma rond Cryptosporidium, een aandoening die een van de meest voorkomende oorzaken vormt van kalverdiarree en waarop lastig grip te krijgen is.
Tenslotte informeerde Henk Hogeveen van Wageningen Universiteit & Research de deelnemers over onderzoek aan de economische aspecten rond kalveropfok en het zoeken naar een optimale balans in het aantal kalveren. Hij concludeerde dat het zeker loont om goed te kijken naar de kalveropfok en de op het melkveebedrijf gevolgde werkwijze rond vervanging.
Diergezondheid en -welzijn: in goede balans werken aan continue verbetering
Tijdens de afsluiting van het symposium vatte dagvoorzitter Ynte Schukken, algemeen directeur van de GD, de middag samen met de vaststelling dat het goede doen in zowel diergezondheid als dierenwelzijn een uitdaging blijft, omdat deze twee niet altijd persé parallel hoeven te lopen en het één soms deels ten koste kan gaan van het ander. Daarom blijft belangrijk om daarin een goede balans te zoeken en continu als sector te blijven samenwerken aan verbetering, aldus Ynte Schukken.
Over NNC-IDF
De Nederlandse zuivelsector is sinds 1903 actief betrokken bij de Internationale Zuivelfederatie - IDF, één van de meest brede en veelomvattende organisaties binnen de mondiale zuivelwereld, waarin het grootste deel van de wereldwijde melkproductie is vertegenwoordigd. Reden hiervoor is dat een goede verbinding met de diverse internationale netwerken belangrijk is uit oogpunt van Nederlands vooraanstaande positie als internationaal handelspartner. De Nederlandse linking pin met IDF wordt gevormd door het Nederlands Nationaal Comité (NNC), waarin de belangrijkste stakeholders in en rondom de Nederlandse zuivelsector participeren, samen met een nationaal netwerk van bij IDF-werk betrokken deskundigen. NNC is als themagroep ondergebracht bij ketenorganisatie ZuivelNL, die het secretariaat voert.
Meer nieuwsberichten
Educatie jongeren
20 januari 2025
Educatieve banners en posters voor op uw boerderij
Als u jonge bezoekers op uw boerderij ontvangt, biedt u hen een unieke kans om...
Lees het volledige berichtDiergezondheid & Dierenwelzijn
17 januari 2025
MKZ-besmetting in Duitsland: Actuele informatie en dringend advies
Op 10 januari is in de Duitse deelstaat een besmetting met mond-en-klauwzeer (MKZ) bevestigd. Dit...
Lees het volledige berichtOnderzoek & Innovatie
14 januari 2025
Uitnodiging: Themamiddag Commissies Bemesting
Meld u nu aan: Themamiddag van gezamenlijke Commissies Bemesting op 6 februari 2025 van 12.00 tot 17.30 uur....
Lees het volledige bericht