05 maart 2024

Educatie jongeren

BEN congres 2024: Samen Zichtbaar!

Op vrijdag 1 maart organiseerde het Platform Boerderijeducatie Nederland (BEN) alweer het vijfde congres Boerderijeducatie Nederland. Dit jaar was het thema: Samen Zichtbaar! Het congres stond ook dit jaar volledig in het teken van inspireren en verbinden van alle educatieboeren en -tuinders uit Nederland.

Samen zichtbaar

Na de opening door voorzitter Arjan Monteny deelden diverse sprekers hun expertise over hoe zij boerderijeducatie vorm geven op hun bedrijven.
Deelnemers konden daarna het programma naar eigen smaak invullen door te kiezen uit inspiratiesessies waaronder:

Inspiratie: HolyCowNL

Jonge melkveehouder Bram Romme wilde tijdens zijn studie aan de HAS het imago van de agrarische sector gaan verbeteren. Hij is daarom op sociale media korte uitlegvideo's gaan maken over allerlei maatschappelijke onderwerpen die spelen in de veehouderij. Onder andere te vinden op het TikTok kanaal @holycownl. Als eindspreker van het congres nam Bram de educatieboeren mee in zijn verhaal en gaf tips en tricks over (online)communicatie naar burgers toe.
ZuivelNL draagt in 2024 bij aan activiteiten van HolycowNL.

Afscheid voorzitter

Tijdens het congres van platform Boerderijeducatie Nederland nam Arjan Monteny afscheid als voorzitter. Na ruim 6 jaar draagt hij het stokje over aan Bart Pijnenburg. Met veel trots op wat bereikt is, laat Monteny boerderijeducatie achter. “Boerderijeducatie is een belangrijk visitekaartje voor de agrarische sector geworden. Weet dat dit in de hele sector gezien wordt!”
‘Alle kinderen tenminste één keer naar de boerderij’ is de missie die Monteny voor boerderijeducatie had. Per jaar brengen ongeveer 65.000 kinderen een bezoek aan een educatieboer of -tuinder. Een bezoek dat erop gericht is om kinderen in contact te brengen met voedselproductie en groen. Door middel van belevend leren waarbij alle zintuigen een rol spelen, wordt een beleving gecreëerd die een leven lang mee gaat.

ZuivelNL en Boerderijeducatie Nederland

ZuivelNL maakt deel uit van het Platform Boerderijeducatie Nederland, dat bestaat uit regionale samenwerkingsverbanden. De samenwerking bestaat uit boerenbedrijven uit verschillende sectoren die zich richten op educatie voor het basis-, middelbaar en speciaal onderwijs, waarbij kinderen zelf kunnen zien, horen, voelen en beleven waar ons voedsel vandaan komt. ZuivelNL is lid van het dagelijks bestuur van het platform en geeft hierdoor sturing aan de ontwikkelingen rond boerderijeducatie. Met de subsidie van ZuivelNL aan het platform wordt de contributie van de melkveehouders aan het platform betaald en worden activiteiten gefinancierd.

Boerderijeducatie Nederland

Meer nieuwsberichten

ZuivelNL

Vacature

05 juli 2024

ZuivelNL vacature: Administratief ondersteuner Team Export 16-24 uur

Wil jij verschillende bedrijven in de zuivelsector ondersteunen? Loop jij warm voor het perfect stroomlijnen...

Lees het volledige bericht

ZuivelNL

04 juli 2024

ZuivelNL presenteert Jaarverslag 2023

Tijdens de Algemene Vergadering op 4 juli 2024 presenteerde ZuivelNL haar Jaarverslag 2023. Voorzitter Arjan...

Lees het volledige bericht

ZuivelNL

08 juli 2024

Nieuwsbrief ZuivelNL juni 2024

U leest in deze nieuwsbrief over het Jaarverslag 2023, video ruwvoer, NLvoedt 2024, RondjeKavelpad 2024...

Lees het volledige bericht