22 februari 2021

Diergezondheid

ZuivelNL en SGD akkoord over praktische uitvoering BGP en KoeAlert

ZuivelNL en SGD hebben afspraken gemaakt over de invulling van het voor veehouders verplichte bedrijfsgezondheidsplan (BGP). Aan dit BGP wordt een onderdeel toegevoegd: de officiële controle op grond van de officiële controleverordening van een gedeelte van de Europese hygiëneverordening (EG 853/2004) door de officiële, door SGD geborgde dierenarts.

logo.name
logo.name
  1. Het format van het BGP is vormvrij. Zowel KoeKompas als de door SGD ontwikkelde BGP-tool kunnen invulling geven aan de wettelijke verplichting tot het opstellen van een BGP. Ten behoeve van de borging vraagt de SGD de bij haar aangesloten dierenartsen gebruik te maken van de door SGD ontwikkelde BGP-tool. ZuivelNL zal het delen van data uit KoeKompas met de BGP-tool van SGD faciliteren, met inachtneming van de regels van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). ZuivelNL en SGD hebben hier inmiddels een werkgroep voor in het leven geroepen. KoeKompas valt onder het SGD-kader model bedrijfsgezondheidsplan voor melkveebedrijven deel C, waardoor de data uitwisseling is afgebakend.
  2. De officiële controle valt onder het SGD-kader model bedrijfsgezondheidsplan voor melkveebedrijven deel D. De officiële controle door een door SGD geborgde dierenarts kan tevens invulling geven aan het jaarlijks reguliere KoeAlert. Om dubbele werkzaamheden te voorkomen wordt de veehouder geadviseerd het resultaat van de officiële controle te delen met zijn/haar zuivelverwerker met inachtneming van de regels van de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Het faciliteren hiervan wordt meegenomen in de bovengenoemde werkgroep. Geconstateerde ernstige tekortkomingen tijdens de officiële controle moeten door de SGD geborgde dierenarts gemeld worden bij NVWA en COKZ via e-mail: melkmeldingen@cokz.nl

Naast de uitvoering van het BGP en de officiële controle hebben de melkveehouders en de zuivelverwerkers een eigen verantwoordelijkheid in de uitvoering van de hygiëneverordening (EG 853/2004) zoals ingevuld via private kwaliteitssystemen. Hieruit kunnen signaal gestuurde KoeAlerts volgen. Deze signaal gestuurde KoeAlerts dienen op verzoek van de veehouder uitgevoerd te worden door een dierenarts (dat kan een door SGD geborgde dierenarts zijn).

ZuivelNL en SGD vertrouwen erop met dit bericht duidelijkheid naar alle belanghebbenden te hebben verschaft.

Voor meer informatie: Roald van Noort, directeur ZuivelNL: 06 51 28 53 66

Meer nieuwsberichten

ZuivelNL

Vacature

25 maart 2024

ZuivelNL vacature: Adviseur Export & Markttoegang

Wil je graag verschillende bedrijven in de zuivelsector ondersteuning bieden? Loop jij warm voor het...

Lees het volledige bericht

Milieu & Klimaat

20 maart 2024

Beslissende periode voor Nederlandse melkveehouders en zuivelindustrie

De Nederlandse zuivelsector staat voor een beslissende periode. In de komende weken moet duidelijk worden...

Lees het volledige bericht

ZuivelNL

02 april 2024

Nieuwsbrief ZuivelNL maart 2024

U leest in deze nieuwsbrief over de vacature team export, fotowedstrijd, webinar terugkijken, gratis handleiding...

Lees het volledige bericht