09 december 2020

Algemene Vergadering

Akkoord over begroting 2021

De zuivelsector maakt roerige tijden door. Markt, maatschappij en overheid stellen hoge eisen aan de wijze van boeren. Daarnaast is behoud van de afzetpositie op de wereldmarkt van groot belang voor de Nederlandse melkveehouderij en zuivelindustrie. De stikstofproblematiek is nog niet opgelost, terwijl de gevolgen van de coronapandemie tot nieuwe onzekerheden leiden.

Uitgangspunten begroting

Tegen deze achtergrond en met zijn missie voor ogen heeft het bestuur van ZuivelNL een begroting voor 2021 opgesteld. Deze begroting is 9 december 2020 door de Algemene Vergadering van ZuivelNL goedgekeurd. Het bestuur van ZuivelNL heeft een aantal uitgangspunten gehanteerd: financiering/uitvoering van activiteiten met een gezamenlijk belang en meerwaarde voor melkveehouders en zuivelondernemingen, stimuleren van kennis en innovatie samen met co-financiers als de overheid en handhaving van het huidige contributieniveau voor melkveehouders en zuivelondernemingen.

Gezonde algemene reserve

In de begroting is ook rekening gehouden met nieuwe (2019) accountancyregels voor non-profit organisaties en de voorziene uitputting van de reserves. Bij de start van ZuivelNL is afgesproken dat geleidelijk ingeteerd zou worden op de reserves. Het eigen vermogen is in de afgelopen jaren afgenomen, terwijl de contributie niet is verhoogd. Het op een gezond peil brengen van de reserve is noodzakelijk. In de begroting zijn dan ook fundamentele bezuinigingen doorgevoerd.

Activiteiten ZuivelNL in 2021

Uit de begroting blijkt dat ZuivelNL voor 2021 een te besteden budget van € 8,7 miljoen heeft. Dit is een verlaging van circa € 3 miljoen ten opzichte van de verwachte uitgaven in 2020. De focus van het nieuwe budget ligt op de kernthema’s Voedselveiligheid, Diergezondheid, Duurzaamheid, Onderzoek & Innovatie, Data en Export.

Sterke toekomst

De doelstelling van de bezuinigingsoperatie is dat ZuivelNL zijn taken in het gezamenlijk belang van melkveehouders en zuivelondernemingen actief kan blijven uitvoeren en voor de toekomst sterker staat. Benadrukt wordt dat de bezuiniging geen impact heeft op de continuïteit op langere termijn van de activiteiten. Het is juist de bedoeling dat er na 2021 weer meer ruimte komt voor nieuwe activiteiten.

Meer nieuwsberichten

ZuivelNL

Vacature

25 maart 2024

ZuivelNL vacature: Adviseur Export & Markttoegang

Wil je graag verschillende bedrijven in de zuivelsector ondersteuning bieden? Loop jij warm voor het...

Lees het volledige bericht

Milieu & Klimaat

20 maart 2024

Beslissende periode voor Nederlandse melkveehouders en zuivelindustrie

De Nederlandse zuivelsector staat voor een beslissende periode. In de komende weken moet duidelijk worden...

Lees het volledige bericht

ZuivelNL

02 april 2024

Nieuwsbrief ZuivelNL maart 2024

U leest in deze nieuwsbrief over de vacature team export, fotowedstrijd, webinar terugkijken, gratis handleiding...

Lees het volledige bericht