30 september 2020

Arbeid

Trainingen suïcidepreventie voor erfbetreders

Het zijn spannende tijden waarin veel op agrarische ondernemers afkomt, ook in de melkveehouderij. Soms kan het allemaal wat teveel worden. Het door ZuivelNL mede gefinancierde project AgroZorgwijzer is erop gericht om erfbetreders en collega-boeren te helpen bij het herkennen van signalen rond psychosociale nood en geeft tips om het gesprek aan te gaan.

Om de signalen te herkennen van iemand met suïcidale gedachten én om zelfdoding bespreekbaar te maken, biedt 113 Zelfmoordpreventie in samenwerking met AgroZorgwijzer een suïcidepreventietraining aan speciaal ontwikkeld voor de agrarische sector. De training heet ‘Suïcidepreventietraining gatekeeper voor de agrarsiche sector’. Gatekeepers zijn mensen die een sleutelrol kunnen vervullen in het begeleiden van mensen met zelfmoordgedachten naar professionele hulp. In 2018 en 2019 volgden ruim 100 erfbetreders deze training. Het gaat om een praktische vaardigheidstraining, waarin naast kennis opdoen deelnemers vooral leren te signaleren dat iemand aan zelfmoord denkt en om die gedachten bespreekbaar te maken, de ernst van de situatie leren in te schatten en door te verwijzen.

Ga voor meer informatie over deze activiteit, inclusief data, locaties en kosten, naar de website van AgroZorgwijzer. AgroZorgwijzer biedt ook een verwijsschema dat helpt om passende hulp te vinden. In het project wordt veel aandacht besteed aan een adequate verbinding met de reguliere zorgverlening, om met aandacht voor elkaar en samen met reguliere zorgverleners te werken aan een gezonde sector.

Meer nieuwsberichten

ZuivelNL

04 juli 2024

ZuivelNL presenteert Jaarverslag 2023

Tijdens de Algemene Vergadering op 4 juli 2024 presenteerde ZuivelNL haar Jaarverslag 2023. Voorzitter Arjan...

Lees het volledige bericht

ZuivelNL

08 juli 2024

Nieuwsbrief ZuivelNL juni 2024

U leest in deze nieuwsbrief over het Jaarverslag 2023, video ruwvoer, NLvoedt 2024, RondjeKavelpad 2024...

Lees het volledige bericht

Sector

04 juli 2024

Goede opkomst bij NLvoedt 2024

Dinsdag 2 juli vond in perscentrum Nieuwspoort voor de tweede keer NLvoedt plaats. Tijdens dit...

Lees het volledige bericht