15 mei 2024

Diergezondheid & Dierenwelzijn

Aanpassing protocollen IBR-vrij

Per 15 mei 2024 voert ZuivelNL 2 wijzigingen door in de protocollen IBR-vrij route tankmelk en IBR-vrij route intake bloed, bewaking tankmelk. Als regelinghouder beheert ZuivelNL sinds 2018 in het kader van de landelijke IBR aanpak de protocollen op grond waarvan bedrijven statussen krijgen toegekend, opgeschort of ingetrokken. Dit op verzoek van de gezamenlijke initiatiefnemers van het IBR-programma: LTO Nederland, Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) en Stichting Brancheorganisatie Kalversector (SBK).

Wijzigingen per 15 mei 2024

  • Onder de aangepaste protocollen is het niet meer mogelijk om aangevoerde runderen, waarbij IBRgE-antistoffen zijn aangetoond, op het bedrijf te laten lopen en dan tijdelijk over te stappen naar de route IBR-vrij (route vaccinatie). De wijziging houdt in dat de betreffende, besmette runderen nu alsnog verplicht worden afgevoerd.
  • Met de aangepaste protocollen worden bedrijven, waarbij een IBR-besmetting is vastgesteld, voortaan automatisch omgezet naar IBR-vrij (route vaccinatie). Veehouders hoeven dit niet meer actief te melden. Hierdoor zal eerder worden gevaccineerd.

Bovengenoemde aanpassingen gaan in op 15 mei 2024. De nieuwe versie van deze IBR-protocollen kunt u vanaf dat moment vinden via de programmawebsite www.ibrbvd.nl en op de ZuivelNL website onder: Bestrijding IBR & BVD: protocollen.

Naar de protocollen

Over IBR en de landelijke aanpak

Infectieuze Bovine Rhinotracheïtis (IBR) of ‘koeiengriep’ is een virusinfectie bij rundvee die kan leiden tot een breed scala aan symptomen die de vitaliteit van het dier aantasten. Er kan ook sterfte optreden. Overdracht van het virus vindt plaats van dier tot dier maar verspreiding is ook mogelijk via mensen en materialen. Eenmaal geïnfecteerd rundvee is levenslang een potentiële virusbron. Naast het feit dat dit in de eerste plaats uit oogpunt van diergezondheid en dierenwelzijn onwenselijk is, brengt IBR ook economische schade met zich mee.

Met het huidige landelijke programma, waarvan de uitvoering bij de GD is neergelegd, streeft de Nederlandse rundveesector naar uitroeiing van IBR. Op basis van het lopende, private programma werkt het Ministerie van LNV al enige tijd met de betrokken rundveesectoren aan een wettelijke regeling voor IBR-bestrijding. Dit moet ertoe leiden dat Nederland uiteindelijk een door de Europese Commissie erkende IBR-vrijstatus krijgt. De beoogde IBR-wetgeving zal op enig moment de private regeling vervangen.

U vindt meer informatie over IBR op www.ibrbvd.nl.

Meer informatie over IBR

Meer nieuwsberichten

ZuivelNL

Vacature

05 juli 2024

ZuivelNL vacature: Administratief ondersteuner Team Export 16-24 uur

Wil jij verschillende bedrijven in de zuivelsector ondersteunen? Loop jij warm voor het perfect stroomlijnen...

Lees het volledige bericht

ZuivelNL

04 juli 2024

ZuivelNL presenteert Jaarverslag 2023

Tijdens de Algemene Vergadering op 4 juli 2024 presenteerde ZuivelNL haar Jaarverslag 2023. Voorzitter Arjan...

Lees het volledige bericht

ZuivelNL

08 juli 2024

Nieuwsbrief ZuivelNL juni 2024

U leest in deze nieuwsbrief over het Jaarverslag 2023, video ruwvoer, NLvoedt 2024, RondjeKavelpad 2024...

Lees het volledige bericht