Agrarisch Natuurlijk - Meer groen loont!

Als deelnemer van het project Agrarisch Natuurlijk - Meer groen loont krijgt u gratis advies over hoe u biodiversiteit en agrarisch natuur- en landschapsbeheer eenvoudig kunt toepassen op uw melkveebedrijf. Denk aan het beheer van kruidenrijk grasland, of het onderhouden van heggen of solitaire bomen.

U houdt zelf de regie, terwijl u gratis begeleiding krijgt, inzicht in uw impact én een eenmalige vergoeding van € 700. Doe mee en ontdek hoe natuur- en landschapsbeheer uw bedrijf sterker maakt!

Bouw mee aan een nieuw verdienmodel

Dit project legt de basis voor toekomstige beloningen voor melkveehouders die investeren in biodiversiteit. Banken, overheden en marktpartijen kijken steeds meer naar duurzaamheidsprestaties. Door nu mee te doen, helpt u mee aan een de uitrol van een methode waarin goed beheer wordt beloond.

Waarom meedoen?

Hoe werkt het?

Schrijf u in!

Al meer dan 500 melkveehouders doen al mee, we zoeken nog 440 melkveehouders die in 2026 agrarisch natuurbeheer willen uitvoeren.

Dit project, gesubsidieerd door het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, biedt een beperkt aantal plekken. U kunt zich inschrijven voor het project van 7 april tot en met 2 mei 2025.

Maak uw inzet inzichtelijk, meetbaar, beloonbaar

Wat houdt deelname in

De tijd en moeite die deelname kost, hangt af van wat u al doet en welke beheermaatregelen u kiest. U ontvangt deskundig advies van het agrarisch collectief in de regio over de BBM-pakketten en de mogelijkheden voor agrarisch natuurbeheer op uw bedrijf.

  • U sluit een overeenkomst af voor een beheerjaar. Uw gegevens worden geregistreerd in het systeem van het agrarische collectief en blijven vertrouwelijk. Na afloop van het project worden deze gegevens verwijderd, tenzij u besluit het beheer voort te zetten.
  • U voert gedurende het beheerjaar de overeengekomen beheermaatregelen uit. Steekproefsgewijs worden controles (de schouw) uitgevoerd om te waarborgen dat het beheer correct wordt toegepast.
  • U volgt een verplicht webinar over het project en de werkwijze.

Doel van het project
Dit project, gesubsidieerd door het Ministerie van LVVN, heeft als doel om meer melkveehouders te stimuleren om zich in te zetten voor biodiversiteit en het tegelijkertijd mogelijk maken van het belonen van deze inzet. Door een duidelijke methode te ontwikkelen, wordt het mogelijk voor andere partijen zoals de markt, banken, verpachters, waterschappen en overheden om boeren te belonen.

Een goed verdienmodel voor dit beheer is cruciaal om het behoud en de verbetering van biodiversiteit en landschap te realiseren.

Om toekomstige beloningen voor uw inzet te ontvangen, moeten uw inspanningen meetbaar zijn
In dit project maken we uw bijdrage zichtbaar door de indicatoren ‘Aandeel Natuur en Landschap’ en ‘Aandeel Kruidenrijk grasland’ van de Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij te meten, berekenen, borgen en inzichtelijk te maken. Hiermee wordt een basis gelegd waarmee het stapelen van belonen voor prestaties op biodiversiteit mogelijk wordt.

Hoewel er momenteel geen directe financiële beloning is voor het beheer, helpt uw deelname wel om in de toekomst beloningen mogelijk te maken.

Schrijf u in!

Meer dan 500 melkveehouders doen al mee, we zoeken nog 440 melkveehouders die in 2026 agrarisch natuurbeheer willen uitvoeren.

Maak uw inzet inzichtelijk, meetbaar, beloonbaar

Quote

Boeren dragen bij aan de agrarische natuur en het landschap, en zij zijn ook trots op hun omgeving. De KPI-systematiek kan daarbij een handige tool zijn om inzichtelijk te maken wat je doet en de mogelijkheden om meer te doen in kaart te brengen. De set van KPI-scores kan in de toekomst een basis zijn om boeren te belonen voor hun inspanningen.

Marije Klever
Voorzitter BoerenNatuur

Voor het communicatieplan bij dit project is sprake van steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.
Het project waarin melkveehouders kunnen meedoen aan agrarisch natuurbeheer wordt gefinancierd vanuit het ministerie van LVVN.

logo.name